Реформата в МВР не се случва. Това заяви пред БНР експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

По негови думи има проблем не само в управленския състав, който не желае промяна, но има и съпротива на вътрешно ниво – хората се притеснявали дали при такива промени няма да отпаднат някои от извоюваните привилегии и социални придобивки.

Той смята, че по време на служебното правителство трудно могат да се правят промени. Трябва да изчакаме редовен екип, за да видим дали някой ще се опита да направи прословутата децентрализация, която чакаме от 20 години, посочи Радулов.

Той отбеляза, че работата на терен е тежка, непривлекателна и сравнително лошо платена. Тези служители, които трябва да са навън, на улицата, които считаме, че трябва да ни защитават, постепенно, един по един изчезват, предупреди експертът.

Николай Радулов: Оставките в МВР няма да решат проблема

Николай Радулов: Оставките в МВР няма да решат проблема

Следващата оставка трябва да е на министъра

Според него вероятно е загубена около 1/4 от състава на „Охранителна полиция“, която трябва да е на улицата. Той изтъкна, че в крайна сметка заплащането е по-ниско, отколкото за работа на бюро.

Радулов коментира и „шумно оповестени, но като че ли не толкова ефективни операции“, като тези за борба с дрогата и за намаляване на катастрофите по пътищата.

По негови думи главният прокурор е започнал да се изживява като политическа фигура и дейността му била насочена повече към собствен пиар.

Експертът посочи, че прокуратурата си е създала възможност да влияе върху целия процес на сигурност. Според него обаче и двете страни – и прокуратурата, и МВР имат вина за недостатъчно добрата съвместна работа.

Има много сериозен проблем в сектор „Сигурност“ – подценяват се съвременните технологии и цифровизацията в противодействието на престъпността, подчерта Радулов.

Политическата намеса и рейтинговата употреба на МВР виновни за пияните полицаи на пътя

Политическата намеса и рейтинговата употреба на МВР виновни за пияните полицаи на пътя

Отслабнал е контролът според Тенчо Тенев, по-добър подбор на служителите иска Илия Кузманов