50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

МИНКО БАЛКАНСКИ: УЧЕН И ФИЛАНТРОП

 

Световно известен физик поставя диагноза на българското образование, наука и политика

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков

Дами и господа, професор МИНКО БАЛКАНСКИ е световно известен учен в областта на  физика на светлината (фотоника, молекулна фотоника,  екситоника). Роден на 24 юли 1928 г. в село Оряховица, Старозагорско, избягал през 1946 г. във Франция, където на 28 годишна възраст става професор по физика. От 1993 г. идва за кратко (защото все още усеща присъствието на комунизма) в България и помага – интелектуално и финансово – за реализацията на талантливи деца в науката и изкуството.

Проф. МИНКО БАЛКАНСКИ и неговата Фондация „МИНЮ БАЛКАНСКИ“ (кръстена на името на баща му) са уникален образецза филантропия (благотворителност) – една от най-действените проява начовеколюбие.Пример за следване (role model), но в България няма кой да го последва. Защото образованието, науката, моралът и дарителството (също така и посткомунистическата лустрация) не са приоритети за българските политици, бизнесмени и  послушни, конформистки интелектуалци, включително известни математици и артисти.

Той, по програмата на НАТО – NATO Advanced Study Institutе(Институт за перспективни  изследвания) – организира летни школи в Созопол. Всяка година по съвременнанаучна тема (hot topic,cutting edge)в областта на физиката се канят 10-15 от най-известните учени в света да изнасят лекции пред около стомлади учениот цял свят. Така за две седмици Созопол се превръща в един  от най-престижните университети в света.

Всичко това и други научно-образователни дейности напрофесор МИНКО БАЛКАНСКИ са потвърждение на диагнозата ми, поставена през 1977 г: „Български принос в науката е значително по-обективен критерий за оценка, отколкото принос в българската наука.“

Диагнозата на професор МИНКО БАЛКАНСКИ, поставена през 2014 г.,обаче е още по-реална, макар и по-страховита. Ето част от нея: „Сега какво произвежда българският университет? Паразити. Само паразити . Адвокати, счетоводители, банкери, най-много банкери. Четат чужди пари. Това не е занаят. Занаят е ако произведеш нещо. Нашата образователна система готви големи учени за бабаити.Така ще е докато няма политическа воля, гражданско общество. Управляващите тук са откъснати от народа. Във Франция министър, ако направи една грешка, 2 милиона души се събират под прозорците му и казват: „Чакай, отивай си или се оправяш!“. Голям проблем е създаването на едно гражданско общество, което да може да излъчи и хората, които ще водят народа. А сега политиците са случайни хора.Тук не знам какво правят хората с парите си. Има много хора с пари, много богати хора, но какво правят с парите си?* Питайте ги! Аз се чудя.“

Напомня ми на Прокоба, написана от Кирил Христов:Народе мой, ще дойдат страшни дни…

Magister dixit (Учителят каза), тоест, МИНКО БАЛКАНСКИ каза:

„Българияимаогроменпотенциал, нонегоизползва. Азнесъмсрещалмързеливидеца, деца, коитонеискатдасеобразоват.Това е уникалнонещо в целиясвят.Българиянямазлато и петрол, а имапотенциал, и топредимноинтелектуален, нодържаватанегоизползва.Ставаточнообратното.Българитеплащатданъци, плащатзаучилища и какволиощене, а каквостава?Американцитеидват и сивзематкаймака.Безплатно! Притях е старатрадиция.Навреметосакупувалинегритезаработнаръка, а сегасивзематинтелектуалнияпотенциалнастраникатонашата.“

Дами и господа, почит и дълголетен творчески живот запрофесор МИНКО БАЛКАНСКИ!Longévitésaineet creative, Healthy and creative longevity, EvvivaProfessor MINKO BALKANSKI!

______________________________________________________________

*Вярно е, че в България „богат и филантроп“ звучи като „арменец-миньор“ в старите вицове. Димитър Бербатов и неговата Фондацияса един от малкото примери за богат и филантроп – за него написахHOMO BERBATOV. Или как се прави човешка доброта“.Също така ФондацияЕнчо Керязов, която подкрепя деца до 18 години, отдадени на ученето, изкуството и спорта. И още, Д като Доброта, като Дядо Добри (Добри Д. Добрев) – пример за благотворение, беден и филантроп. Като Теодосий Теодосиев – другият бог на българските таланти.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *