Наблюдатели на изборните и политическите процеси не очакват висока избирателна активност, както и активиране на избиратели заради избора, който ще имат между хартиена бюлетина и машинно гласуване. В студиото на БНТ социолози и политолози коментираха предстоящата предизборна кампания.

Димитър Ганев, социологическа агенция Тренд, вижда демотивация в част от гражданите заради невъзможността да се реши политическата криза. Затова и прогнозира по-ниска избирателна активност.

Промените в изборните правила рушат доверието на хората. Към това се добавят и няколко зле организирани вота. Според Димитър Ганев по време на изборите има деформиран вот, но никога не е имало фалшификация на изборите.

анкета

За кого ще гласувате?

ГЕРБ/СДС 16.9%

ПП/ДБ 38.3%

ДПС 1.2%

Възраждане 30.6%

БСП 2.9%

Български възход 1.6%

ИТН 2.7%

Друг 5.9%

Паритетът между ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС може да втвърди партийните ядра и периферията. Не виждам структурна промяна в нагласите, каза още Ганев. Сходен парламент като 48-ия няма да доведе до различни резултати, затова и очаква силна конфронтация между герберите и обединението ПП/ДБ.

Антоний Тодоров изтъкна, че явно сега е важно кой ще е първият на вота, но не е невъзможно отново първият да не може да сформира кабинет.

В кампанията е важно какво ще направят партиите, за да мотивират избирателите. Партиите трябва да внимават какво действително мотивира избирателите. Служебният кабинет е най-удобният за политически прицел, по думите му. Тодоров настоя на това, че Изборният кодекс не трябва непрекъснато да се променя. На тези избори ще има изненадани, че хартиената бюлетина няма да доведе до прилив на избиратели пред урната, убеден е той.

Политиците не си вършат базисно и изначално работата. Това коментира преди БНТ Любомир Стефанов. Политиката освен декларации е и съдържание, а политиците трябва да обяснят какво правят. Безвремието на служебните кабинети скривало политиците от полезрението на хората и служебната власт заприличва на параван.

Даниел Смилов не очаква социални протести в рамките на кампанията. Той акцентира върху умората на избирателите. В 48-то НС е имало възможност за кабинет с т.нар. хартиена коалиция, тя не е било използвана. В едно правителство е важно какво ще е мнозинството зад него. БСП се очерта като неприемлив партньор и за ГЕРБ, и за ПП.