Българският държавен глава Румен Радев разговаря с министър-председателя на Руската федерация – Дмитрий Медведев. Българският президент е на официална визита в руската столица Москва.

Радев благодари за поканата, отбелязвайки, че за българската страна тази среща е изключително важна, защото възстановява диалога между двете страни на най-високо равнище, прекъснат от много години. Той е важен за плодотворни отношения във всички останали области от взаимен интерес, каза българският президент.

Русия, по думите на Радев, винаги е била стратегически партньор в енергетиката като доставчик на природен газ, нефт и ядрено гориво, като участник в поддръжката и модернизацията на енергийни съоръжения и мощности в България.
Сигурността на енергийните доставки е изключително важна и за България, и за ЕС, каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщи БТА.

Затова се надявам и нашите правителства да преразгледат възможността за пряка доставка на газ от Русия през Черно море, каза Радев. Държавният ни глава е информирал и руския премиер за възобновяване на проекта за АЕЦ „Белене“ и е уверил, че руската страна ще бъде информирана с хода на дейностите, „понеже това съживяване предполага и руско участие„.

По думите на Румен Радев двете държави – България и Русия – имат едно огромно предимство: че нашите отношения не се базират само и единствено на икономически интерес. Свързани са с дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Русия винаги е била важен търговско-икономически партньор, каза Радев.

Президентът положи венци пред Паметника на Св. Св. Кирил и Методий и Паметника на Героите от Плевенската епопея в Руско-турската освободителна война в Москва.

Предстои държавният глава да посети Большой театър. Там той ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

В програмата му е включен и разговор с видни български и руски културни дейци в сградата на българското посолство в Москва.

По време на посещението си в Русия българският президент е придружаван от своята съпруга.

Снимка 357784