_DYA6165-1

ГОДИШЕН ПРАЗНИК НА ТАЛАНТА В БУРГАС

Как български ученици стигнаха до конкурс на НАСА във Вашингтон? Как малък музикален талант замина за концерти в Ню Йорк, а млада художничка завърши курс по илюстрация в един от най-престижните университети за изкуства в Лондон и то безплатно. Какво трябва да направят талантите от цяла България, за да спечелят стипендии и сертификати, които да им помогнат да се реализират в живота?

plakat god praznik_FBТова са малка част от въпросите, чиито отговори ще откриете в документалния филм „Разкази за шанса и таланта“ на Фондация „Шанс за децата на България“ с автор Мартина Чачевска. Документалното видео е с продължителност 29 минути и отразява живота и работата на деца и младежи от Центъра за млади таланти в Бургас.

Идеята за създаването на филма е на председателя на Фондацията Лилиана Славова. Тя решава да събере разказите на децата, които са участвали през годините в различни творчески проекти на Центъра за млади таланти в Бургас и самите те да създадат у зрителите представа как се работи там и какви възможности се предоставят на младите хора.

Създаването на център за даровити деца в родния й град е нейна сбъдната мечта. Завършила образованието си в чужбина, тя се завръща с убеждението, че всеки българин трябва да направи по нещо за страната си. Заедно с няколко свои съученици и приятели от английската гимназия тя решава да създаде национална неправителствена организация за подпомагане на даровити деца и център за млади таланти в родния си град Бургас.

Седем години по-късно първите възпитаници на този център застават пред камерата и разказват своите преживявания и възможностите, които са получили благодарение на участието си в различни творчески проекти, конкурси и състезания. Фондацията разполага с богат фонд от лични архивни кадри, които илюстрират техните разкази.

Във филма има много усмихнати лица, шарени рисунки, музика, танци, театър. Той съдържа и важна информация за това защо серификатите от един център в Бургас са толкова ценени по света и как всяко талантливо дете може да се сдобие с тях.

Премиерата ще се състои на 21 май в Гранд хотел и СПА „Приморец“, когато центърът за млади таланти в Бургас и фондация „Шанс за децата на България“ официално ще отличат най-успешните даровити деца с програмата си „Награди, стипендии и отличия“, наградени ще бъдат и финалистите от I-вия математически турнир за Баургас и региона за деца в предучилищна възраст „Многознайко“, отново организиран от Фондацията.

Осмото издание на церемонията по награждаването ще се състои в навечерието на Годишния празник на таланта и гостите ще имат възможността да видят и авторското модно ревю – „С дъх на лято“ на талантливите момичета от проекта по моден дизайн с ръководител известната бургаска дизайнерка – Мария Танева, както и Годишна изложба на участниците в проектите по изобразително изкуство – „Мога и обичам“, с ръководител Таня Стоянова.

…………………………………………………………………………….

Талантът на децата остава в застой, ако не се развива

 

Пепа Николова PR на Фондация“Шанс за децата България:

Ежегодно обучаваме около 200 изявени ученици в областта на науката, изкуството и новите технологии

Интервю на Ина Петрова-в.“Черноморски фар“

home~IFF4wx~9LE8cT_j_269– Г-жо Николова, през март открихте в Бургас първа по рода си безплатна читалня с литературен клуб за деца между 6 и 13 години, които запознавате с езика на литературата по забавен и достъпен начин. Какъв е интересът от страна на децата, на фона на масовата мода на смарт-телефоните и компютрите?

– Интересът е доста голям. Доброволците ни, които са деца от другите ни проекти, с удоволствие запознават по-малките деца по интересен и забавен начин с чудния свят на литературата. Два пъти в седмицата провеждаме литературни беседи „Деца таланти четат на деца“. Изключително успешни са срещите и събитията ни с нашумели родни детски автори, както и тематичните събития – Ден на книгата, Ден на Шекспир, Ден на Европа и много други. На тези събития присъстват по наша покана класове от различни бургаски училища – една от последните ни среща бе с четвърти „В“ клас от ОУ „Св. Княз Борис Първи“. Чудесен клас! Срещата бе с писателката Яна Вълчева, която запозна децата с творбите на Шекспир.

– Ще продължи ли проектът и след лятната ваканция?

– Проектът „Литературен клуб-читалня „Малкия принц“ е постоянен и тепърва предстоят още много инициативи. Радваме се, че все повече директори на училища, преподаватели, начални педагози, проявяват интерес и ни се обаждат за срещи. Най-доброто предстои!

– Всъщност, главни действащи лица, наред с авторите, са по-големите ученици, които увличат по-малките и ги посвещават в света на книгите.

– Да, точно така – децата са нашият най-важен потенциал. И, разбира се, авторите, които идват при нас. Сътрудничим си както с доказали се във времето, така и с млади сега представящи своя дебют автори. Хора, които могат да предадат нещо полезно и интересно на децата. А те им задават чудесни въпроси. По-хубави въпроси от детските въпроси за мен няма. Обмисляме литературният клуб да има сбирки повече от два пъти седмично, за да могат повече деца да се докоснат до книгите. Така че набираме доброволци.

– Новатори сте и в други прояви за децата, като например математическия турнир за деца от предучилищна възраст, давате също така стипендии на изявени ученици. Разкажете повече за другите си прояви.

– Страхотни мероприятия имахме през годината, като започнем от литературния ни конкурс, който е за цяла България. След това организирахме конкурса за рисунка „Моят ангел – мама“, 4-та регионална олимпиада по информационни технологии за по-големи и за по-малки деца, като досега в Бургас не бе правена подобна олимпиада по информатика за толкова малки деца. Много успешно мина и Първият математически турнир за деца от предучилищна възраст „Многознайко“. Той е първи по рода си за Бургас и региона. Това, което ни предстои, е самостоятелна изложба на 15 май на две от нашите най-талантливи деца от школата ни по рисуване, графика и живопис. Те са блестящи! На 21 май е Годишният празник на Фондация „Шанс за децата на България“ и на Център за млади таланти. Тази година той ще се проведе в хотел „Приморец“, където ще направим премиера на документален авторски филм за Фондацията, за Центъра, за възпитаниците ни, за работата ни през всичките тези години. Ще представим и авторско модно ревю на талантите ни по моден дизайн, както и Годишна изложба на възпитаниците ни по изобразително изкуство. Ще наградим за осма поредна година и най-успелите таланти на България.

– Как успявате да поддържате такава мащабна дейност, кой я обезпечава?

– Център за млади таланти отвори врати преди 7 години, като пилотен и най-голям проект на Фондация „Шанс за децата на България“. Тя е основана през 2011 година от група ентусиасти, радетели на благотворителността. Мисията на Фондацията е да подкрепя и подпомага таланта на българските деца. Центърът за млади таланти в Бургас е единствен европейски сертифициран център за подкрепа развитието на таланти в България.

– Реализирате една наистина благородна идея на родолюбиви българи. Какво искате да покажете?

– Според нас и според хората, които стоят зад тази чудесна идея, талантливи деца в България има страшно много, които обаче невинаги имат шанса да го развият, няма кой да им подаде ръка. Ето например момичетата ни с предстоящата дебютна изложба са при нас от три-четири години, през които се развиха и израснаха много.

– Заплащат ли се заниманията в Центъра?

– Най-добрите и изявените таланти при нас се обучават безплатно след положени тестове, за останалите обучението е платено, което много често действа като стимул да стават все по-добри. Проектите ни са авторски, а всички материали, необходими за часовете, са осигурени от нас. На децата освен теоретично, предлагаме и практическо обучение, което е изключително важно. Например по проекта „Въведение в програмирането“ за младежи от 9 до 12 клас най-изявените отиват на едноседмична практика в една от най-големите международни софтуерни компании в София, за наша сметка. Имали сме обучения по немски и английски език за екскурзоводи и на нашите възпитаници сме осигурявали практика в Слънчев бряг, Несебър. Организираме пленери, изложби и много други по изкуства.

– В какви направления подкрепяте децата? И с колко деца сте работили през годините?

– Направленията, в които работим, са науката, изкуството и новите технологии. Всяка година имаме около 200 деца, които се обучават при нас. През лятото имаме и летни занимания. Това означава, че за 7 години това са над 1500 деца. Имаме топли отношения с всички деца. Следим с интерес развитието им и след като вече не са при нас и са се реализирали у нас или в чужбина. Те са винаги добре дошли при нас!

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *