prodanov.nova.3.27.02.2017-d82a30e6

Константин Проданов: Заплатите в България могат да бъдат повишени

 

Стойността на труда в България е драстично подценена. Получаваме много по-малки работни заплати в сравнение с размера на Брутния вътрешен продукт, който произвеждаме, отколкото това е в Европа. Можем да променим тази негативна тенденция с активна  политика по доходите, промяна на данъчната система и чрез механизми като този на минималната заплата. Това заяви по време на диспут в ефира на Нова телевизия лидерът на Алтернатива за българско възраждане,  съпредседател на коалиция „АБВ – Движение 21“ и водач на листата на обединението за 23 МИР- София и 27 – МИР – Стара Загора Константин Проданов.

„Една от мерките, които предлагаме, е постъпателното увеличение на минималната работна заплата с около 10 процента на година. Това  е темп, който е налаган и през последните няколко години и няма да е разрушителен за бизнеса и икономката ни. При него минималната работна заплата може да нарасне до около 700 лева в края на следващия четиригодишен мандат. Предлагаме също така и диференцирана минимална работна заплата за висшисти, които работят на позиции, които изискват висша образователна степен. Те трябва да получават с 30 процента по-високо възнаграждение от най-ниското за страната. Така ще премахнем и абсурди като този хора с докторски степени в БАН да получават колкото чистачите“, посочи той.

Съпредседателят на коалиция „АБВ – Движение 21“ коментира и  предложенията на обединението в областта на социалната сфера. „Необходим е подход за увеличение на всички пенсии. Увеличението трябва да зависи от осигурителния стаж и от прослуженото време. Затова ние не обещаваме конкретни числа, а предлагаме подход. На първо място промяна на коефициента за прослужен стаж от 1.12. В рамките на мандата той трябва да бъде увеличен първо на 1.2 ,  а след това и на 1.3. Другият механизъм, който ние предлагаме, също е базиран на това, че пенсионната система е осигурителна и трябва да се гледа кой колко е внасял. Затова предлагаме преизчисляване на всички пенсии на базата на осъвременен осигурителен доход. Защото ако например, човек  се е пенсионирал през 1999 година, тогава са  му калкулирали пенсията при много по-нисък осигурителен доход. Пари могат да дойдат по няколко линии. На първо място трябва да бъде повишен максималният осигурителен доход, както и максималната пенсия“.

„В социалната сфера за нас акцентът трябва да бъде поставен върху подкрепата за семействата и отговорното родителство. Предлагаме въвеждането на семейно подоходно облагане. Предлагаме майчинските за втората година да бъдат вдигнати на 460 лева, а също така тези майчински да бъдат изплащани на всички жени, които се връщат на работа преди изтичането на двугодишния период. Това ще стимулира връщането им на пазара на труда и ще предотврати загубата на квалификация“.

В заключение Проданов изрази становище и по  механизмите при разпределение на социалните помощи. „Това, което ние предлагаме, е всички помощи, социални добавки и т.н. да бъдат обвързвани не просто с посещаването на училище от децата на подпомаганите, а и с покриването на минимален образователен норматив. За мен е много важно тези пари, които се плащат, да покриват поне постигането на функционална грамотност“, посочи той и припомни, че един от основните приоритети на АБВ е и поетапното въвеждане на безплатни детски ясли и градини. Ефективен механизъм за  интеграцията и социализацията на децата в обществото, който ефективно преборва неграмотността и ранното отпадане от училище.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *