768x432ewwqrwqew

115 години (не)зависимост или съединението и независимостта правят силата

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

     

 

 

На първи септември 2023 г. отново започна голямото лъготене – една  отвратителна ирония на преходната демокрация: НС работи в комунистическия „Партиен дом“ – потвърждение за съществуването на трансгенерационен комунизъм, който наричаме „демокрация“. Но да отидем в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново на 22 септември преди 115 години, когато с Манифест към българския народ”  е провъзгласена Независимостта на България. Ето част от Манифеста, подписан от княз Фердинанд: „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Аз и Народът Ми искрено се радваме.“

       115 години България е официално независима, а в честотния речник на думите, използвани от български политици, на първите места са „евроатлантически ценности“, „Европейски съюз“ и „НАТО“,  изричани така хвалебствено, както преди 34 години – „светло бъдеще“, „Съветски съюз“ и „Варшавски пакт“. Така, и преди, и сега нямаме национално достойнство и независимост. Дами и Господа политици,  „Съединението прави силата, а силата води до независимостта“ – това е оригиналният белгийски девиз, от който на фасадата на НС е пропусната „независимостта“. Съединение, базирано на зависимост, е васалитет – сащисана, а не независима държава. „Съединението и независимостта правят силата“ е по-полезен и по-достоен български дeвиз.* Въпреки че аз предпочитам „Любознанието и независимостта правят силата“.  „Двете мулета. Басня за нациите“:

                       

Двете мулета (The Two Mules) са взети на кредит от Wikipedia с цел да илюстрират философията на Буридановите магарета (мулета), наречена така на Жан Буридан (1295-1363). Въпреки че векове преди него в „Небето” (De Caelo) Аристотел е описал гладен и жаден човек, който е поставен на еднакво разстояние между храна и вода, но той не може да реши да яде или да пие – и така остава гладен и жаден. Жан Буридан е поставил две, вързани с едно въже за опашките им,  мулета точно по средата между две купчини сено – с еднакъв размер и качество. Вижте първите три реда (от горе надолу) – когато се опитват самостоятелно да достигнат до купчината сено, двете мулета остават гладни, и двете губят (lose-lose solution). Те са кратка и ясна илюстрация на политическите мулета в НС. Както се вижда от рисунката, двете буриданови мулета на 4-ти и 5-ти ред  ясно ни показват, че сътрудничеството е по-добро от конфликта. Когато седнат и размислят – без някой да им налага решението си – достигат заедно първо едната, после другата купчина сено и се нахранват. Така и двете магарета печелят (win-win solution). Искам това да стане урок и за политици, който е препоръчително да се научи от всички депутати, министри, президенти и кметове.

Важнослов

       Писал съм и пак го пиша: в корените на гръцките думи paidagogos и paideia („водя детето” на училище) и на английската education (образование) има „водачество“ – от латински educere – „да изведеш това, което го има“, да разкриеш способностите на ученика, където ducere означава „да водя“. Следователно, учителите са „слуги“ на учениците и студентите – и водачи на нацията. За разлика от политиците – нито „слуги“ на народа, нито водачи на нацията. Защото малко от тях спазват Non ducor, duco (не ме водят, аз водя).

Има обаче независими полски, унгарски и словенски политици, които спазват Non ducor, duco. „Не сме съгласни с каквито и да е процедури или съдебни дела срещу нас, защото това означава, че украинските власти не разбират дестабилизацията на полския селскостопански пазар“ – каза премиерът на Полша Матеуш Моравецки. И още: „Полша спира доставките на оръжие за Украйна. Страната ще се съсредоточи върху собственото си въоръжаване.“  Полският президент Анджей Дуда каза: „Има бизнес кръгове, които имат интереси в Украйна и биха искали да продадат зърното възможно най-бързо на възможно най-ниска цена. Ние трябва да се защитим от това. Бих направил сравнение с давещия се човек – той е изключително опасен, защото може да те дръпне в дълбините. Може просто да удави спасителя си“.

Премиерът Николай Денков – академичен човек с много добър наукометричен профил – знае каква означава  Sapere aude (Имай куража да си служиш със собствения разум)**, а няма куража да каже на украинските политици, че „не разбират дестабилизацията на българския селскостопански пазар“ и, че „България спира доставките на оръжие за Украйна….“.

_____________________________________________________________

*„Съединението прави силата“ се появява за първи път върху монети, направени през 1880 г., на които е изобразен българският герб с превод на белгийския девиз L’Union fait la force. Корените на девиза, обаче, можем да намерим в легендата за завета на кан Кубрат и снопа пръчки. „Съединението прави силата“  е девиз и на други държави, които не могат да се похвалят с политическа независимост – Ангола, Грузия, Боливия и Хаити.

** На 30 септември 1784 г. в Кьонигсберг, Прусия, Sapere aude  е изписано като мото от Имануел Кант в есето му. Отговор на въпроса: Какво е Просвещение?”  Ето част от него: „Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Мързел и малодушие са причините, поради които една толкова голяма част от хората остават все пак охотно през целия си живот непълнолетни. Ето защо е толкова лесно те да бъдат зависими от другите, които се самообявят за техни опекуни.“

       Голе­мият смисъл на Sapere aude е стремежът към интелектуална независимост, да не оставаш незрял (nonage) – да имаш куража да изричаш мислите и разбиранията си публично. Sapere aude е особено важен за  българските политици, защото страдат от сервилност на „големите братя“.

Извод: трябва ни Независимост, базирана на Просвещение!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *