2306

Възрастта не е порок:Максим Момчилов на 2 по 35 години!

Времемерът отброи 70 години на педагога, журналиста, публициста и писателя  Максим Момчилов,с рядко достижеми     36 години журналистическа дейност!

         7 мм(1) Кръглата годишнина на Максим Момчилов не е юбилейна.Просто времемерът я отброил, но в днешно време 70 години  са новите 50, в т.ч. и за един журналист. Иначе по принцип кръглата годишнина на 70 години не се отбелязват, тъй като се приема,че е суета. В  този случай обаче думата „журналистика“ предполага преди всичко написано на хартия, което остава завинаги, а това все пак може да го установи и в интернет.

            В масива на интернет може да се прочете за журналиста Максим Момчилов, че е включен в биографично-информационния справочник “Кой кой е в елита на Бургас и региона 1996-1997” и е един от избраните българи в единствения засега елитен справочник “Кой кой е в България-1998”, който започва с хан Аспарух.

            Информационният масив за журналиста е сравнително огромен,затова тук може да се отбележи само за някои акценти, които  са по-значими в несебърската, бургаската, варненската  и софийската журналистика.

През 2004 генералният секретар на Международната конфедерация на журналистическите съюзи  Ашот Джазоян  удостои Максим Момчилов с Гран при за журналистика на Международния журналистически фестивал “Вяра.Надежда,Любов”-Украйна в Албена и бронзовата статуетка “Veritas” за принос към развитието на независимите медии в България.

Обявен е за “Издание на годината-2005” на Международния журналистически фестивал и е удостоен с Гран при в категорията “Регионални издания”.

Академията за лидери с принос за развитието на страната към Европейския форум на експертите го удостоява със Сертификат за притежаване на Златния знак на форума, даващ му официален статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на медиите и развитието на българската култура- 2006.

През 2006 главният редакто на  “Слънчев бряг прес” печели две от големите награди на Международния фетивал ”Вяра.Надежда.Любов”  в елитния украински курорт “Перлата на полонии” в Закърпатието.

1-6-0 Удостоен със Златен приз на Международната туристическа борса “Ваканция-2008” за системно и последователно отразяване на проблемите в сферата на в българския и международния туризъм и става първото издание-лауреат в категорията “Регионални медии” за 2007.

Журналистът бе удостоен с Гран при “Veritas” в категорията “Преса”, както и с голямата награда за регионално издание на годината  в  категорията “Регионални издания”,удостоени от водещия редактор на Newsweek-Полша Мира Суходолска.

През 2009 е удостоен с годишната награда на БХРА за най-ефективна журналистическа  публикация.

През 2009 ръководеното от него издание печели българския вариант на “Оскар”,удостояване от БХРА, за най-ефективни публикации през годината.

За отстояване на свободата на словото, за дългогодишна публицистична дейност и за творчески постижения през 2012 е удостоен със „Златно перо” на Съюза на българските журналисти.

През 2014 и 2019 е удостоен  от Община Несебър с почетни плакети за съществен принос в развитието и утвърждаването на общината като самоуправляваща се самостоятелна общност.

7-7През 2020 г е удостоен с ценната грамота по случай 100-годишнината на вестник „Черноморски фар”, като фаропазител за доказаната подкрепа и партньорство през годините.

В категория  „Специални отличия“  за принос към българската журналистика и по повод 60-годишния юбилей на изданието „Слънчев бряг прес”  журналистът е удостоен с грамотата на Годишните награди със статуетката – плакет на СБЖ с формата на златно перо.

            Издал и публикувал книгите:  „Приписки към Времето”, „Ин мемориам Димитър Янков”, „Обречена на туризма”, „Месемврия  на Евксинския понт”, „Николай Димитров, интервюта”, „Вестникът на всички времена”. Предстои поредната му книга, този път на чисто литературна тематика: „Литературна гледна точка- Драски и шарки от портрети, рецензии и ескизи  ”

Авторът има публикации в над 30 вестника, 8 списания, 10 сайта.Бил е сътрудник на 12 радиа и пет телевизионни канала, изпълнителен директор на КТ  ”Прима сат” 1998-2007 г.

*          Максим Момчилов е роден на 11.05.1954 в Айтос, завършва Философския факултет на софийския  университет “Св. Климент Охридски”, магистър по педагогика през 1979 г.По време на следването му 1977-1979 се дипломира и във факултета за подготовка на лектори в същия университет със специалност ”Философия и социология”.                                                                                           

През периода 1982-1984 г. е завършил втора магистратура в СУ „Св.Климент Охридски” и му е присвоена втори клас квалификация към ЦИУУРК към МНП-София, през 1990-1991 завършва магистратура “Периодичен печат” във факултета по журналистика и масови комуникации,през 1990 е приет за член на Съюза на българските журналисти,а в периода 1991-1993 е избран за зам.председател на Дружеството на журналистите-кореспонденти-Бургас. Главен редактор е на вестник “Слънчев бряг” 1988-2002, главен редактор на “Слънчев бряг прес” 2002-2024 и едноименното му електронно издание.

Приет е за член на Бургаската писателска общност през 2023 г. и на Съюза на българските писатели през 2024 г.

5-2(1)   Кавалер е на златните юбилейни медали: 30 години от Победата над фашистка Германия, 40 години от Победата над хитлерофашизма,1300 години България, 40 години социалистическа България, 2020  Почетен знак за отличие „Трудовая доблесть России” от Общоруската обществена организация на Героите, кавалери на Държавни награди и Лауреатите на държавни премии.

 

 

 

 

 

Бел.ред.:Собственикът на сайта „Несебър нюз“ Красимир Косев,екипът ,сътрудниците и хилядите читатели на сайта, топло прегръщат известният журналист,общественик и знакова личност в Несебър Максим Момчилов!Благодарение на него Несебърският вестник „Слънчев бряг“ съществува вече 65 години!В нашият сайт ,в регионалната и национална журналистика ,името му е запазена марка за този странен занаят-журналистикета.

Скъпи приятелю,бъди все така неотразим,неповторим,творящ,здрав,щастлив и обичан!И не се съмнявай,най късно до твоята 100-годишнина ще бъдеш обявен за Почетен гражданин на Несебър!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *