1_2063

ЩО Е ТО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И ИМА ЛИ ПОЧВА В БЪЛГАРИЯ ?

 

Нов интернетсайт „Общинските съвети в Република България”/www.napos2000.com/ ще издига ролята на местните парламенти

 

napos-1

 

През 2000 година по инициатива на тогавашния председател на Общинския съвет в Несебър Красимир Косев  бе създадена за пръв път в страната Асоциация на председатели на общински съвети,регистрирана скоро и като Национална асоциация на председатели на общински съвети /НАПОС/.

До този момент имаше редица НПО в местното самоуправление ,сдружения на общини и на  общински служители,но не и на общински съветници в качеството им на Председатели на общински съвети.

За кратко време НАПОС се утвърди като авторитна част от сдруженията  в местната власт и стана желан партньор, със своя позиция и роля на НСОРБ,Фондацията за реформа в местното самоуправление.Приети  бяхме още през 2000 година  за партньор на Американската агенция за международна помощ,регионалните асоциации на общини и на професионалните асоциации на общински служители.

Още в началото на дейността ни  стана ясно , че подобно сдружене е полезно и необходимо, защото нито Националното сдружение на общините в Република България ,нито регионалните сдружения на общини са в състояние да работят достатъчно последователно с неразораната целина, наречена общински съвети.

В изпълнение на  годишните си и стратегически планове ,само за един мандат , НАПОС реализира разнообразни дейности и инициативи, които ангажираха голяма част от членовете и задълбочиха взаимодействието ни с НПО, министерства, депутати, областни ,общински ръководства и др.

НАПОС успешно  реализира   проект “Повишаване ролята на общинските съвети в процеса на гражданско участие в местното самоуправление “,финансиран от ААМР, чрез ФРМС. Благодарение на този проект, асоциацията се утвърди институционално и разви дейност , с кято се наложи като търсен и желан партньор.

За съжаление ,през 2004 година,част от новоизбраните през 2003 година председатели на общински съвети,решиха да създадат Национална асоциация на ДЕЙСТВАЩИТЕ председатели на общински съвети в Република България/НАДПОС/,несъгласни в сдружението да членуват БИВШИ председатели на общински съвети.Практиката от тогава до сега показва грешният подход за изкуствено отблъскване на редица качествени личности,само за това,че вече са станали депутати,министри,кметове,общински съветници или работят успешно в различни сфери.

 

Тогава в НАПОС преценихме,че не е толкова важна длъжността ,а качествата на хората,работещи за местното самоуправление и за общинските съвети и не приехме Уставът на НАПОС да се промени в тази посока.

 

Така,по стар български обичай, бе създадена втора подобна асоциация-НАДПОС, по-късно пререгистрирана като НАПОС-РБ.

 

По-важното е,че за 14 години „новата”асоциация НАПОС-РБ не можа да ноправи това,което ние от НАПОС постигнахме за 4 години.Нещо повече-дори завоевания,които бяхме постигнали,свързани с участие като делегати на общински съветници в Националното сдружение на общините в Република България/наричано не случайно Сдружението на кметовете/и в Регионалните сдружения на общини,бяха пренебрегнати.

 

Общинските съвети все още са под натиска на изпълнителната власт в общините,извоюваните от нас звена за обслужването им на много места са от един човек,бюджетите на общинските съвети са зависими от администрацията,а също така автомобилите,техниката,командировките и пр.

 

По нищо не личи ,че общинските съвети са органЪТ на местното самоуправление,пада равнището на общинските съветници,които не се обучават,не правят предложения за решаване  проблемите на гражданите,не се срещат с избирателите си,а работят често само за своето благоденствие.

 

Няколко пъти нашата асоциация направи опити за контакт с ДЕЙСТВАЩИТЕ председатели и тяхното сдружение,но срещнахме единствено високомерно мълчание.По тази причина УС на НАПОС реши,че ситуацията налага рестартирането на създадената през 2000 година автентична  асоциация,която да помогне за  поставянето на общинските съвети на полагащото им се място.За целта сме набелязали конкретни действия и мерки,които ще реализираме до края на тази година.

 

Една от тях е новият проект на НАПОС –сайта „Общинските съвети в РепубликаБългария”/www.napos2000.cоm/,който стартира в началото на 2019 година.В него поетапно ще бъдат включени всички общински съвети в страната,ще се публикува информация за тяхната дейност,положителен опит,проблеми и ще се съдейства  за развитието на този важен за местното самоуправление орган.

 

С тази важна стъпка и с последващите,за информацията на които ще разчитаме на обективните медии,ние от НАПОС  се надяваме да продължим доброто дело,което отговорно започнахме преди двадесет години.

 

УС на НАПОС

Председател:Красимир Косев

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      One thought on “ЩО Е ТО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И ИМА ЛИ ПОЧВА В БЪЛГАРИЯ ?

      1. Vasil Kirov

        Заслужава си дискусия на принципна основа за отношенията Общински съвет-Общинска администрацияІ Кмет

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *