Фиксацията на политическите партии към това дали да или не присъства посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова на първото тържествено заседание на новия парламент, е унизителна за политическия процес в България.

Това коментира пред медиите президентът Румен Радев, който по традиция отдаде почит пред Паметника на летеца, намиращ се до Народното събрание, по повод Празника на Военновъздушните сили.

Посланичката на раздора Митрофанова аут от първото заседание на НС

Посланичката на раздора Митрофанова аут от първото заседание на НС

Посланикът на Беларус също няма да получи покана за тържественото откриване на парламента

„Това са правомощия изцяло на Народното събрание. Но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на това дали един или друг посланик да присъства или не в Народното събрание. Очаквам политическите партии час по-скоро да върнат своя фокус върху истинските проблеми на българите – цените, бюджета, защитата на социално слабите„, не спести критики Радев.

А що се касае до идеята 48-то НС да бъде открито с видеообъщение от президента на Украйна Володимир Зеленски, Радев също бе остър, макар и лаконичен: „Мисля, че партиите се надпреварват коя първа да загърби истинските интереси на българите.“

След като за Митрофанова няма покана в НС, ГЕРБ се сети да кани Зеленски

След като за Митрофанова няма покана в НС, ГЕРБ се сети да кани Зеленски

Внесено е предложение за нова работна среща, Възраждане няма да участват

Кабинет, но не на всяка цена, бе също един от акцентите в изказването на Радев. „Ако няма редовно правителство, значи, че няма да има парламент. А българският конституционен модел се крепи изцяло върху парламента. Но, разбира се, партиите трябва да решават дилемата – правителство на всяка цена и с риск от бърз срив, или отиваме на нови избори.“

Първан Симеонов: Партиите ще използват парламента да си правят кампания

Първан Симеонов: Партиите ще използват парламента да си правят кампания

Има възможни формули за съставяне на правителство

Силният човек на „Дондуков“ 2 похвали и дейността на българските служби по отношение на твърденията за българска следа във взрива на Кримския мост.

„Искам да поздравя службите и правителството за категоричния отговор. България е суверенна държава и нашите институции трябва да пресичат категорично всякакви опити нашите територии или името на България да се заместват в терористични дейности.“

МВР: Свършихме си работата по "Кримския мост", материалите са в прокуратурата

МВР: Свършихме си работата по „Кримския мост“, материалите са в прокуратурата

Служители от ГДБОП не са изземвали документи по темата за взривения камион

„Искам да поздравя всички мъже и жени със сини пагони с Празника на авиацията и българските Военновъздушни сили. Да им благодаря за професионализма и всеотдайността, с която защитават въздушния суверенитет на България и въпреки многобройните изпитания успяват да градят нови способности“, обърна се на първо място към летците, преди да коментира актуалните политически теми, държавният глава.

Мъжество, себеотрицание и родолюбие. Тези качества, изтъкна Радев, олицетворяват родните ВВС. „Качества, от които толкова имаме нужда днес. И съвсем неслучайно, в знак на почит на героите летци, бранили Отечеството, нашите предци поставят този паметник тук, на метри от Народното събрание, за да напомнят колко важно е да имаме боеспособна авиация.“

Военният министър: Служебният кабинет не купува самолети, а събира оферти

Военният министър: Служебният кабинет не купува самолети, а събира оферти

Целта била офертите да се представят в НС и да се вземе информирано решение

„Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война. Много добре знаете, кои политици оставиха България без авиация. Питайте тях“, остър бе, макар и индиректно, към кабинета „Борисов“ президентът.

„Ще търся и отговор от партиите какви решения предлагат за решение на въздушния ни суверенитет, защото дълги години няма да имаме F-16, а Миг-29 догодина ще се приземят. Още през юни редовното правителство изпрати писма, искания за оферти за лизинг на изтребители към редица партньори – САЩ, Нидерландия, Италия, Швеция, също Израел. Зависи дали ще получим изгодно решение, ако такова се получи, ще бъде оформен проект за инвестиционен разход, но нека подчертая – това ще е решение единствено на Народното събрание“, изтъкна Румен Радев.