Корица

ТРАКИЯ, СТРАНДЖА И МАЛКО ТЪРНОВО В НОВО ИЗДАНИЕ

 

 

Македонският научен институт и ИК „Тангра“ в края на миналата година издадоха колективния научен труд „България и Македония. История и политика“, I част. Книгата е дело на авторитетен колектив от 27 български учени под ръководството на акад. Георги Марков, негов съставител е Димитър М. Димитров, редактор Бианка Пашкова.

„Несебър нюз“ избра да представи това знаково издание, тъй като в написването му ясно се открояват потенциала и възможната роля на българската научна интелигенция в историята и политиката между двете съседни държави, в които е вписана и Месемврия – този голям пристан на бежанците от Македония.

Сред качествата на изданието на първо място ще споменем приложения интердисциплинаен подход. Той показва способност бързо и адекватно да бъде формиран голям екип от различни научни дисциплини за осветляване на значими национални проблеми. Не е трудно да се предскаже, че близкото и по-далечно бъдеще – било то пандемично или политическо (или и двете заедно) ни обещава много подобни възможности.

Сборен лист -3Две от публикациите по темата България и Македония засягат и свързват изданието с обширен район на Балканите – Източна Тракия, или по-точно Одринска Тракия (единият от двата центъра на Илинденско-Преображенското въстание), който в историческата книжнина обикновено се подценява и оставя на втори план. Може би затова статията на нашия дългогодишен сътрудник д-р Стефан Пейков в изданието е изнесена напред в съдържанието. Неговата кратка публикация поражда размисъл за ролята на картографията, геопространствените представи и подходи в съвременната геополитика.  Авторът задава въпроса има ли „тема Македония“ край днешния Одрин, някогашния Тракийски Адрианопол? (под „тема“ в случая става дума  за административна единица в Източната Римска империя, наричана и Византия)

kartaВтората публикация осветлява въпроса за картографската колекция на Българската екзархия и нейната роля в управлението на духовната екзархийска територия. В резултат на дългогодишна работа, двамата автори – майор д-р инж. Дочо Николов от военно-географския център на МО и д-р Стефан Пейков са успели да издирят и възстановят всички части по сборния лист на картата на „Македония и Одринският вилаят“ в М 1:210 000, отпечатана през 1902 г. от Географския институт на Българската армия. Картата показва геопространственото и народностно единство между двата физикогеографски района Тракия и Македония.

Именно детайлите и събраните за изработването на картата (топонимични, административни, културно-исторически и природни сведения) налагат несъмнената й ценност. Богатството на съдържащата се в нейните 49 листа картографска информация е онагледено например от картен лист P. IV. Л. 3. – Битоля и детайлната отсечка на Странджа – Малкотърновско от лист Р.II. Л.10.

Ето какво се казва в статията на двамата автори за този важен паметник на българската картография: „. Когато през 1887 г. Ф. Бианкони съставя Carte commerciale Bulgarie et RoumelieТърговската карта на България и Румелия (Тракия) дава данни, че в Малкотърновско живеят 11000 души, а в бъдещия голям български пристанищен град Бургас – едва 3100 души. По-голямата част от вътрешна Странджа (истинска ковачница за „хора и характери“ по Ф. Бродел) в началото на XX века е осеяна с неизброими колиби, махали, кошари и чифлици, населени с предприемчиви и трудолюбиви планинци. Днес не бихме могли да узнаем напълно селищната структура, местообитанията и демографския потенциал по време на Илинденско-Преображенското въстание в Одринско. Но картните листове на Македония и Одринския вилает от 1901–1904 г. и тяхното съпоставяне с различните статистики, достигнали до нас, ни дават необходимата представа за ролята на населението на тракийската планина“.

Привеждането в известност на картата на Македония и Одринският вилает и издирването на всичките 48 листа +1 лист (Солун) е само един от многото научни приноси в книгата под ръководство на акад. Марков. Предстои издаването й на английски език и изпращането й до Политическото ръководство на Европейската комисия, правителствата и посолствата на държавите членки на ЕС, както и на САЩ, Русия, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания и други.

Чрез международния книгообмен на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ изданието „България и Македония. История и политика.“ I част. изданието ще бъде изпратено в Националните библиотеки на държавите членки на ЕС; Библиотека на Конгреса – Вашингтон, САЩ; Обществена библиотека – Ню Йорк, САЩ; Британска библиотека – Лондон, Великобритания; Библиотека Бодлеана – Оксфорд, Великобритания; Руска държавна библиотека – Москва, Русия; Библиотека за чуждестранна литература – Москва, Русия; Институт за научна информация по обществени науки – Москва, Русия; Народна библиотека – Белград, Република Сърбия; Народна и университетска библиотека – Скопие, Република Северна Македония и други.

А с това Тракия, Странджа и Малко Търново, вдигнали се на въстание от солидарност „с брата роб в Македония“ ще напомнят още веднъж за народностното ни единство.

…………………………………………………

 

Книгата „България и Македония. История и политика.“ I част. ще откриете за себе си чрез онлайн книжарница ТАНГРА на адрес: https://bit.ly/България-и-Македония

 

Илюстрации:

  1. Корица на изданието.
  2. Сборен лист.
  3. Отсечка „Малко Търново“ в картата на Македония и Одринския вилает.Тази част от картографският паметник бе представена в първата картографска експозиця „на открито“ на историческата местност Петрова нива. Тук се взема решението за вдигането на Преображенското въстание – като част от повсеместно въстание в Одринска Тракия и Македония.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *