Президентът Румен Радев дава време на партиите преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-то Народно събрание. „Въпросът за първия мандат е важен, но много по-важно е държавническото отношение на партиите към проблемите. Много е важно накъде ще тръгнат тези дни. Важно е времето на връчването на първия мандат, но по-важна е тяхната отговорност и зрялост, която трябва да проличи тези дни. Всеки ден е ценен“, настоя Радев пред журналисти.

Той обясни, че депутатите не могат да си позволят лукса да не приемат критично важните закони за страната, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и бюджет, дори и да няма правителство. Политическата ситуация е достатъчно сложна и изисква внимателен подход, диалогичност и разум от всички отговорни фактори, настоя Радев.

Той благодари на партиите за тяхната диалогичност и откровеност по време на проведените консултации за съставяне на кабинет. „Ако следваме стандартите на конституционната процедура за мандатите и не се състави правителство, те няма да имат време да приемат бюджета, важните закони и ще се опропасти дипломатическия пробив в последните месеци за приемането ни в Шенген още тази година“, предупреди Радев.

Той изтъкна, че внесеният от служебното правителство бюджет е тест за политическата зрялост и държавническо отношение за всички партии с амбиции за власт. Много скоро ще проличи тяхната компетентност и държавническо отношение, каза Радев.

Държавният глава силно се надява, че парламентът ще постави на първо място интересите на хората и европейската интеграция на България.