В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Последваха реакции след номинацията на Мария Габриел:

Подкрепа за кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС минава през задълбочени разговори по отношение на програми и приоритети, коментира народният представител Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) пред журналисти в кулоарите на парламента, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че сегашният български еврокомисар Мария Габриел ще бъде кандидатът им за премиер, предаде БТА.

Тя има добра биография в Европа, това може би е добър знак към нашите европейски партньори,

посочи Балабанов. Той обаче отбеляза, че едно такова предложение не означава нищо, тъй като от ИТН все още не са получили покана за каквито и да било разговори.

Според Балабанов, най-вероятно, в една такава изострена политическа ситуация

– „най-добре е да се надяваме, че ще е се състави кабинет на споделените отговорности“. По думите му в такъв кабинет трябва да влязат доказани личности с качества и експертиза, за да може да „извадят България от редицата политически кризи“.

„Има такъв народ“ е готова да получи третия мандат за съставяне на правителство, каза още Станислав Балабанов.

Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личности в него,

коментира в кулоарите на парламента Даниел Лорер от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с номинацията на Мария Габриел за кандидат-премиер, която от ГЕРБ-СДС обявиха по-рано днес.

Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт,

подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква връзка с кандидата, който ГЕРБ биха предложили за премиер.

Според Лорер Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо,

че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили са били ясни, че няма да подкрепят, независимо коя е личността. „Именно поради сериозната история, която ГЕРБ носи със себе си“, коментира депутатът.

Лорер обърна внимание, че от разговорите, които са провели, е станало ясно, че с ГЕРБ нямат сериозни различия

по управленската и законодателната програма. По думите му различията са в това кой има доверието на хората да управлява държавата. „ПП-ДБ нееднократно завиха, че това не е ГЕРБ“, изтъкна депутатът

Той уточни, че до голяма степен личността в този случай няма значение,

защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява достойно задълженията си. Въпросът е принципен, пред нашите избиратели сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не на отделни индивиди в нея, отбеляза Даниел Лорер.

На въпрос дали не биха се възползвали от възможността да предложат Асен Василев за финансов министър в кабинета „Габриел“,

представителят на ПП-ДБ посочи, че това би станало, ако се стигне до втори мандат. Николай Денков би предложил Василев за финансов министър заради експертизата му, а не заради това, че е съпредседател на „Продължаваме промяната“. С втория мандат няма проблем, водихме тези предварителни разговори с тях, за да им покажем и състава, и програмата, и законодателните цели на този мандат, допълни Лорер. И припомни, че имат възможността през Народното събрание да упражняват контрол.

Според Даниел Лорер не е добре да има нови предсрочни парламентарни избори.

Доколкото познавам лично Мария Габриел, мисля, че това е един добър, премислен избор. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента служебният премиер Гълъб Донев.

Донев отбеляза, че като еврокомисар Габриел отговаря за важни ресори като иновациите и културата.

Премиерът посочи, че за разлика отпреди, сега политическите формации са предприели по-различен подход

на търсене на възможни пътища за диалог и за представяне на предложенията за премиер и министри.

Надявам се в края на седмицата да знаем имената на кандидатите за министри в предложението на ГЕРБ-СДС, коментира той. 

Гълъб Донев каза, че е оптимист за съставянето на редовно правителство и добави, че очакванията за такова са „особено големи“.

На въпрос дали очаква да има приемственост между него и премиера в евентуално редовно правителство, Донев отговори, че той се е старал да продължи да надгражда добрите практики. Попитан дали някои от министрите в служебния кабинет могат да са част от състава на редовно правителство, служебният премиер каза, че това би бил техен личен избор. Донев очаква обаче те коректно да уведомят дали има такива разговори.

Придържам се към позицията на президентската институция,

че ще коментираме, когато видим целия списък на кабинета, каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти.

Илияна Йотова обясни, че ще коментира, когато види Мария Габриел и целия състав на кабинет, който ще предложи първата политическа сила.

Забелязваме, като че ли по-скоро едно симулиране на желание за съставяне на правителство. Очевидно е, че кандидатурата на Мария Габриел

не се издига, за да може да спечели подкрепа, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов номинацията на българския еврокомисар за кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС.

Защото, обясни той, Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управление на държавата,

поради ред причини, до голяма степен тя наподобява жизнения път и политическата кариера на президента Росен Плевнелиев.

Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател,

а каква политика ще следва той, подчерта още Костадинов. В конкретния случай виждаме, че няма никаква промяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, към които е отправена офертата за подкрепа, коментира лидерът на „Възраждане“.

За пореден път Костадинов заяви, че на „Възраждане“ им трябва цялата власт, а не да предлагат свой министър в друг кабинет,

за да могат да влияят при определяне политиката на страната. Ние не искаме България да продължава да бъде парцелирана. Първото подобно нещо се случи по време на тройната коалиция, когато беше въведен моделът 3-5-8, имахме същото нещо при предишното управление на Кирил Петков, когато държавата беше разпределена на четири пропорции, изтъкна политикът.

„Възраждане“ са готови да поемат цялата отговорност

за управлението на държавата, подчерта за пореден път Костадин Костадинов.

“Борисов направи поредната грешка. Предложихме да има лидерска среща, на която да се уточнят най-важните приоритети.

Ако постигнем съгласие, след това да си поставим разумни срокове за изпълнение. Едва тогава вече да търсим премиера и министрите”. Това заяви Корнелия Нинова, лидер на БСП, предаде БГНЕС.

“Ние получихме покана за среща утре с Мария Габриел, ще отидем на тази среща”, каза още Нинова.

“Ние очакваме ГЕРБ да сложат ред в хаоса. Първо трябва да изясним всичко останало и вече след това правим тридневно допитване в партията и даваме отговор дали ще участваме в кабинет”, уточни още тя. “Сложи задачите, сроковете и вече след това ще говорим за министри”, подчерта отново лидерът на БСП.