50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

Радев: По Конституция трябва да обявя избори през септември, което крие рискове

Радев: По Конституция трябва да обявя избори през септември, което крие рискове

Румен Радев

Източник: БТА

Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа, трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Но въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата. Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени. По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на два месеца, това означава избори през септември, което също крие рискове. Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от DarikNews.bg.

Ако изборът на партиите е предсрочни избори, считам, че те е редно да се проведат в началото на октомври, допълни държавният глава.

Президентът е на мнение, че прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство, води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. „Самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство става все по-трудно“.

„Предстои да връча проучвателен мандат на втората по численост партия, ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризите, какви са техните формули за коалиране и след това ще реша на кого да връча третия мандат, съобщи Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *