Хората, които взимат решение за предоставяне на военна помощ за Украйна, трябва да се съобразят преди всичко със сигурноста на българите. Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Аграрния университет в Пловдив.

Той напомни, че още в първите часове на войната е събрал на консултативна среща управлението на държавата и е осъдил остро поведението на Русия в Украйна.

Президентът подчерта, че е важно да се чуят аргументите, с които парламентът ще вземе това решение.

Политолози смятат, че коалицията ще даде военна помощ за Украйна

Политолози смятат, че коалицията ще даде военна помощ за Украйна

По света се вижда, че, който подкрепя Путин – е новият екстремист

По негови думи е важно и да отчитаме мястото на България, наличието на българска историческа диаспора в Украйна. Президентът настоя да надделее разумът.

България е лоялен член на НАТО и ЕС и е солидарна с нашите партньори, но много хора говорят, без да имат собствено мнение, отбеляза той и допълни: „Ако от НАТО им кажат да не предоставят оръжие, ще го направят. Ако им кажат – предоставяйте оръжие, започват да правят точно тов“.

По думи на Радев хората, които насаждат милитаристични настроения, не правят няколко съществени разлики, а именно, че за разлика от нашите партньори България е много по-близо до този конфликт – имаме обща граница в Черно море, имаме огромна историческа диаспора в Украйна.

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

Предлага в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 млн. лв.

Президентът отбеляза, че някои от партньорите ни са зависими едва на 6% от руския газ, като например Испания, докато ние сме много по-зависими.

Той настоя тези, които ще вземат решение за изпращането на военна помощ на Украйна, да си отговорят на няколко въпроса: какво е състоянието на противовъздушната ни отбрана от Дуранкулак до София, какво е състоянието на българската авиация, докога нашите съюзници ще бъдат в страната и ще участват ли други партньори в споделената охрана на въздушното ни пространство след приключването на ангажимента на нидерланските ВВС, какво е състоянието на радарната ни система, която трябва да следи въздушното ни пространство, както и наясно ли са съгласно плановете на НАТО за степенуван отговор, какви са сроковете и процеса на генериране на сили, които трябва да дойдат тук.

„Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси и ако знаят отговорите и продължат да настояват да изпращаме оръжие, това е безотговорно. Ако пък не знаят отговорите, е невежо“, отсече Радев.

БСП остава категорична: „Не“ за износа на оръжие за Украйна

БСП остава категорична: „Не“ за износа на оръжие за Украйна

Искаме мир, увери Корнелия Нинова, важен бил националният ни интерес

Според него, ако се вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна, БСП няма да излезе от коалицията

Ръководството ще намери такава формулировка, че хем да остане в коалицията, хем да не носи отговорност, заяви той.

Припомняме, БСП от самото начало на войната заявява, че БСП няма да подкрепи правителството да предостави помощ под формата на оръжие за Украйна. Лидерът Корнелия Нинова в качеството си на министър на икономиката няколкократно увери, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. В коалицията обаче останалите партньори подкрепят решението да се окаже военно-техническа помощ на Украйна, като предложението първо бе внесено от „Демократична България“ и то директно в парламента. От „Има такъв народ“ ясно казаха позиция едва след като лидерът им Слави Трифонов го обяви в пост във фейсбук, а от „Продължаваме промяната“, след като две и дори три седмици забавяха разглеждането на точката във външна комисия заявиха намерение да подкрепят гласуването в пленарна зала, но всеки депутат да гласува по съвет. Тонът на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обаче и след това решение стана по-категоричен. Премиерът Кирил Петков дори заведе делегация на посещение в Киев, за която свой представител не излъчи единствено БСП.

анкета

Задават ли се пак предсрочни избори?

Да 65.5%

Да, а не трябва 15.6%

Не, писна ми 9.0%

Не, всичко е наред 8.5%

Нямам мнение 1.4%