Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие. Затова няма и условия за моя визита в Париж. Това заяви държавния глава Румен Радев пред журналисти в Пловдив в отговор на въпрос дали предстои среща между него, премиера Кирил Петков и президента на Франция Еманюел Макрон по темата Северна Македония.

„Оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори, но аз искам да видя реални резултати“, посочи държавният глава.

Официално имаме отсрочка за спирането на вноса на руски петрол до края на 2024 г.

Официално имаме отсрочка за спирането на вноса на руски петрол до края на 2024 г.

Въпреки всичко излизаме със спиране на 90% от петролните покупки от Русия, заяви Петков

„Що се отнася до убеждението на премиера, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми“, подчерта той.

Радев каза още, че следи внимателно позициите на партиите по темата, както и всички българи.

РСМ вижда все по-малък шанс да влезе в ЕС "в обозримо бъдеще"

РСМ вижда все по-малък шанс да влезе в ЕС „в обозримо бъдеще“

Ситуацията на българската политическа сцена в момента била такава, че трудно може да се постигне споразумение

Запитан дали е необходимо с актуализацията на бюджета да бъдат актуализирани и парите за отбрана, той отговори, че средата за сигурност налага това. „Много страни вече си актуализираха бюджета и включително някои страни около нас. Сигурността е фундаментът за пълноценното функциониране на цялото общество. Ако няма сигурност, ние не можем да говорим за икономика, образование, култура, наука и т. н.“, изтъкна той.

Без нови мерки в актуализацията на бюджета

Без нови мерки в актуализацията на бюджета

Нови предложения на този етап по отношение на мерките няма да се правят

Във връзка с преместването на бежанците президентът посочи, че това е болезнена тема, и за тях, и за българската държава. „Нашата политика по отношение на Бежанците от Украйна трябва да бъде много внимателна и постоянна“, отбеляза той. Румен Радев допълни, че в началото на кризата наш приоритет е било да интегрираме бежанците в българското общество, а сега го задраскваме.

Според него всички украинци, които искат да работят и да запишат децата си в наши училища, трябва да получат тази възможност, но и те трябва да следват указанията на българските институции. „Ако искаш подкрепа от българската държава, съответно трябва да уважаваш нейните решения“, добави държавният глава.

ГЕРБ искат властта да види наглата усмивка на Калина Константинова

ГЕРБ искат властта да види наглата усмивка на Калина Константинова

Всички искат нейната оставка, според партията

По отношение на влизането на страната ни в Еврозоната той коментира, че пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България, заложена още с подписването на договора за членството ни в ЕС. Радев каза още, че същевременно решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ. По думите му трябва да има ясна идентификация на рисковете и заедно в плана за въвеждане на еврото трябва да върви и план за неутрализация на евентуалните негативни последствия.

Планът за въвеждане на еврото вече е в парламента

Планът за въвеждане на еврото вече е в парламента

Предложението на ИТН бе подкрепено от пленарна зала