Политическият елит дълго пренебрегваше средата за сигурност, а пренебрегването, бездействието и пагубните решения бяха размивани в колективната безотговорност. Като президент и върховен главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че развитието на военновъздушните сили и войната не търпят дилетантщина и инакомислие. Toва заяви президентът и върховен главнокомандващ Българската армия и Военновъздушните сили ген. Румен Радев в словото си по повод 6 май – Денят на храбростта и празник на Българската армия.

На светлия празник Гергьовден след 3 години прекъсване отново на площада са построени ротите на армията. В Европа бушува война безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на Континента. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили, с насаждани илюзии, че войните са част от миналото, че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживелица, каза Радев.

Той посочи, че има един исторически доказан постулат във военната стратегия – една крепост най-лесно се превзема отвътре, а в основата на всяко поражение лежи морален пробив, чуждопоклонство, продажност, обществен разкол, обезверяване. Все неща, от които страдаме, но за които скъпо плащаме, изтъкна президентът.

Снимка 617112

Източник: БГНЕС

След 3 години пауза: Военният парад се завръща на 6 май

След 3 години пауза: Военният парад се завръща на 6 май

През тази година се навършват 145 години от създаването на Българската армия

„Гергьовден е особено важен празник и в този ден отбелязваме единението на народ и армия, припомняме, си, че в историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес, за да съхраним своя живот и на близките си, да опазим дома си и културата си“, подчерта Радев.

Той добави, че след броени минути ще преминат хората, приели мисията с живота си да бранят родината, ще прелетят самолетите и вертолетите, ще дефилира сухопътната техника, с която военнослужещите изпълняват задълженията си по Конституция.

Снимка 617103

Източник: БГНЕС

Димитър Стоянов: Модернизацията на армията е страшно забавена

Димитър Стоянов: Модернизацията на армията е страшно забавена

Военният министър се надява на политическо решение армията да се модернизира с високотехнологични оръжия

Той благодари на военнослужещите, които отстоят каузата си с професионализъм, всеотдайност и чест. Нека „Свети Георги Победоносец“ ви закриля и укрепва вашата десница, нека не забравяме, че 6 май е ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си. Румен Радев поздрави обществото с празника и пожела здрав, мир и благополучие.

Държавният глава участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Румен Радев прие и почетния строй на представителните части на Българската армия. Тържественият водосвет бе отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала ще участваха още знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителните блокове на въоръжените сили с бойните си знамена. След църковния ритуал започна и военният парад. При изпълнението на националния химн бяха изпълнени 20 артилерийски салюта.

Снимка 617111

Източник: БГНЕС

След три години пауза в столицата отново се проведе така дългоочакваният военен парад по повод 6 май – Денят на храбростта и българската армия. Ден, в който се навършват 145 години от създаването на армията ни.

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков командва парада за Деня на храбростта.

Парадът бе открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник. След преминаването на представителните блокове на въоръжените сили в тържествен марш на площад „Княз Александър I“ започна въздушният компонент на парада. Предвижда се в него да участват 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, „Cougar“ и „Panther“ и самолетите L-410, „Спартан“, L-39Z, „Пилатус“, Су-25 и МиГ-29.

Борбата на българската армия - да запази хората в строя

Борбата на българската армия – да запази хората в строя

Началникът на отбраната напомня, че модернизация без хора е невъзможна

На площада преминаха 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба „Военна полиция“ и Командването за логистична поддръжка.

В столицата преминаха и над 800 военнослужещи в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ „Васил Левски“, военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Ще бъдат представени образци на видове военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини „Freccia“ („Стрела“) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет „Васил Левски“ и военно формирование 24 150 – Стара Загора.

На военния парад присъства служебният кабинет, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков, политици, общественици и граждани.