„Продължаваме промяната – Демократична България“ официално канят парламентарната група на ГЕРБ-СДС за реализиране на правителство с втория мандат. В декларация, прочетена от парламентарната трибуна от съпредседателя на формацията Атанас Атанасов обясни, че по решение на ПП-ДБ и органите на партиите в коалицията потвърждават готовността си да реализират вторият мандат с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите в следващите рамки – подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащи гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите с ясни дати за изпълнение. Министър-председател да е взаимно приемлива фигура и запазване на досегашната структура на Министерски съвет. Това не е покана за допълнителни преговори, а предложение с изразена готовност да изпълним ангажиментите си, поети през последните 9 месеца“, подчерта Атанасов.

При отказ за преговори с ГЕРБ, ПП-ДБ ще върнат мандата неизпълнен на президента Румен Радев.

Последваха бурни аплодисменти от страна на опозиционните партии и викове „още“.

След стихване на бурните аплодисменти от страна на групите на Възраждане и „Има такъв народ“ думата в отговор на Атанас Атанасов взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която припомни на ПП/ДБ своето предупреждение от преди 10 месеца.

„Прословутата съдебна реформа се сведе до препиране на Борисов, закриване на делата за чекмеджетата и „Барселонагейт“. Не може да просъществува такова управление – резултатът е това, което виждаме днес. Казвам го с моралното право от името на БСП за България, защото не се подадохме на изкушения, предложения, участие в сглобки и каквото и да е“, коментира Корнелия Нинова. Според нея това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция – коалиция, която е зачената порочно, защото „онези, които искаха да преборят мафията, да изчистят задкусилието се прегърнаха с мафията и вместо да я изчистят, предложиха с мафията да чистят държавата“, каза Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи молбата на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС като политическо харакири.

Нинова се обърна и към дамския преговорен екип на ГЕРБ, като съжали, че са били употребени и захвърлени от лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Тя призова хората да мислят как гласуват на предсрочните парламентарни избори. Социалистите искат на следващите избори хората да преценят вярно кои са тези, които никога не са ги предали, никога не са им изневерили и са останали принципи. Имаме претенция, че това е „БСП за България“, подчерта Нинова.

БСП ще подкрепят проект на решение за оттегляне на Мария Габриел като кандидат за премиер от ГЕРБ с първия проучвателен мандат. БСП няма да подкрепят втория мандат и не желаят да получат третия и последен мандат за съставяне на правителство.

Георги Свиленски от БСП заяви, че моментът е също толкова важен, колкото изборът на правителство. Цялата държава гледа какво се случва в парламента, посочи той и настоя за включване на камерите на БНТ, за да стане ясно защо се отива към нови предсрочни парламентарни избори.

Павела Митова от „Има такъв народ“ добави, че днешният ден е урок за всички политици. ПП-ДБ са политически субект, с който диалогът за съставяне на правителство е невъзможен, констатира Митова, според която формацията е неспособна на компромис, партньорство и истински политически диалог.

Отговорът на ПП-ДБ не закъсня. Атанас Атанасов заяви, че ПП-ДБ не се молят на никого, тъй като българският народ не иска избори.

Атанас Атанасов запита какво би станало, ако днес пленарна зала не подкрепи оттеглянето на Мария Габриел като кандидат за премиер. Той се сетил за един слоган от началото на прехода в България, който звучи така: „Днес е един облачен ден за българската демокрация и дали би могло слънцето да пробие в тези облаци? Днес зависи от тази зала или ще последва буря с градушка.“

ПП-ДБ били добронамерени и през цялото време стояли в зала, а ГЕРБ-СДС 4 пъти напускали преговорите за съставяне на правителство, оставяйки ги в неизвестност дали ще се върнат за разговори.

Съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков също направи изказване от трибуната на Народното събрание. Най-важното нещо в политиката и в живота е да си спазваш думата – да се прави не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг. Има едно споразумение, в което се изисква реформа в правосъдната система не на хартия е реално, подчерта Кирил Петков, като отново последваха бурни подигравателни аплодисменти.

Според него всичко започва с чувството на отговорност и спазена дума. „Дадохме си думата за 18 месечно управление на базата на ротацията. Каква е разликата между предложението на 17 март между само за ротация на премиерите? Единствената разлика е споразумението. Имаме ли воля в пленарната зала да направим стъпка напред в името на България или ще продължаваме да гледаме цирковете на ИТН, националните предателства на „Възраждане“ или ще си кажем, че България заслужава повече“, отсече Кирил Петков.

Станислав Балабанов от ИТН напомни на Кирил Петков, че дал дума на обществото да арестува и вкара в затвора Бойко Борисов, а сега в унизителна поза му се молил да го държи на власт. Балабанов се съгласи с думите на БСП, че става въпрос за политическо харакири, но добави в стила на ИТН – политическо харакиро.