New Imagegrerterter

Несебър предлага в писмо на Сочи да възстановят връзките помежду си

 

 

 

Кметът на община Несебър изпрати до градоначалника на руския  град Сочи Анатолий Пахомов официално писмо, в което информира своя колега за взаимоотношенията, които двата курорта са имали в края на 70-те години на миналия век. В кореспонденцията Николай Димитров посочва, че в Несебър има търговски и конферентен център с името „Сочи“, така както в руския град има голяма улица, кръстена на Несебър.

Обектите са доказателство за приятелските връзки между двата курорта, които обаче незнайно как през годините са прекратени. Ето защо кметът на Несебър в писмото си предлага взаимоотношенията да бъдат възобновени.

Кореспонденцията, придружена с личен подарък, ще бъде връчена лично на градоначалника на Сочи от негова съгражданка, която е член на местната структура „Русофили“ и живее по няколко месеца в годината в Несебър.

Това стана ясно по време на среща в кабинета на кмета Николай Димитров, на която присъстваше и председателят на сдружението Христо Николов.  Именно руската гражданка преди време  е споделила с градоначалника, че в нейния град една от големите улици носи името „Несебър“.

Основание за първите  стъпки към подновяване на отношенията със Сочи дава и разговор между Николай Димитров и дългогодишния кмет на Несебър Васил Киров, който показа архивни документи, сподели и лични спомени, свързани с взаимоотношения между българския и руския град.

Последния контакт със Сочи беше през 1987 година,когато тогавашния зам.кмет на община Несебър Красимир Косев водеше делегация в Русия за честването на 100-годишнината от основаването на Сочи.

Припомняме, че на срещата в края на август по повод възможността за възраждане на отношенията между двата курорта градоначалникът Николай Димитров бе на мнение, че „възобновяването на връзките с курортен център като Сочи ще доведе нови приятели в Несебър“.

Благодарение на сегашната инициатива на несебърския кмет,вероятно прекратените,но незабравени връзки и прочутия руски град ще бъдат възобновени,макар и след 30 години.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *