13

КАРТА НА МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКИЯ ВИЛАЕТ ОТ 1902 Г. Е ПОСТАВЕНА НА И.М. ПЕТРОВА НИВА В СТРАНДЖА

 

МОВ -2Картата на Македония и Одринския вилает е отпечатана в Картографския институт при Генералния щаб в София през 1902 г. Тя е важен исторически и картографски паметник. За сега са известни две версии: в мащаб 1: 500,000 и в мащаб 1: 210,000.

Първата версия се  пази на отделни части в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София (архив Л. Божков). Тя е в сравнително добро състояние, но за пълноценното й възстановяване ГЕОПАН – Бургас, в сътрудничество с Главно управление на архивите при МС и НБКМ, предприе цялостна дигитална възстановка в М 1:500,000 (2002-2019).

МТ

 

 

ОТСЕЧКА  НА РАЙОНА НА МАЛКО ТЪРНОВО

ОТ ЛИСТ ПОД №3326 НА КАРТОГРАФСКАТА КОЛЕКЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ, ОБХВАЩАЩА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЛИЩЕ В ДУХОВНИТЕ МУ ГРАНИЦИ

Картата е начертана и отпечатана в Картографския институт

при Генералния щаб в София – 1902 г.

DAThracia” – GEOPAN

Втората версия в М 1:210,000 е намерена от нас като част от библиотеката на Българската екзархия (под № 3326) и в частната колекция на художника Кл. Атанасов в Бургас. Тази версия на картата бе избрана от инж. Петър Кънев да бъде експонирана трайно „на открито“ в Странджа – историческа територия на Одринския революционен окръг – един от двата големи центрове на Илинденско-Преображенското въстание. От картата (М 1:210 000) са ни известни 48 листа, които обхващат детайлно цялото българско землище в духовните граници на Българската Екзархия (вж. приложена илюстративна отсечка на района на М.Търново).

България и Македония. История и политика. Първа част

България и Македония. История и политика. Първа част

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Картата на Македония и Одринския вилает” през 2022 г. навършва своята 120 годишнина. Тя е експонирана след нейната възстановка. С нея се обогати изградената „странджанска експозиция“ на стари карти на Югоизточна Тракия. Експозицията бе създадена и се утвърди като културна забележителност с решаващия принос и подкрепа на Сдружение „Черноморска Странджа” в Ахтопол.

Поставянето на забележителния картографски паметник на Петрова нива  е дарение  от  инж. Петър Кънев, който е един от учредителите на Програмно-координационния център и член (от 1982) на редакционно-издателския съвет на „Странджанско-Сакарски сборник“ основан от проф. Александър ФОЛ.

 

 

д-р Ст.ПЕЙКОВ,

Член-учредител на Българска картографска асоциация (БКА)

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *