Правителството ще обсъди лостове и мерки за подпомагане на общините, които имат проблеми с изплащането на консумираната електроенергия в базисни институции като училища например, улично осветление и прочие.

Това каза в началото на редовното заседание на Министерски съвет в сряда премиерът Кирил Петков.

„Много важно е да обсъдим високите цени на тока и газа и как да работим с част от проблемите, които засягат общините, които имат затруднения с училища, улично осветление“, каза министър-председателят.

ГЕРБ искат оставката на председателя на енергийната комисия в НС

ГЕРБ искат оставката на председателя на енергийната комисия в НС

Причината е, че е забавил доклада с искане за компенсация на общини, църкви, болници и училища за високите цени на тока

Подкрепата обаче далеч няма да е безусловна, а именно обратното – общините на първо място следвало да са изрядни, що се отнася до харченето на публичен ресурс. „Да сме сигурни, че общините, които имат тези проблеми, имат и най-прозрачния начин за харчене на техните бюджети. Защото от една страна виждаме, че има такива, които от една страна казват, че нямат средства за училища, осветление или детски градини, но в същото време виждаме непрозрачно харчене на обществени пари“, каза правителственият шеф. И даде конкретен пример – „златните“ столични лампи.

Затова ключово условие ще е именно финансовата изрядност на местната власт, като нея ще инспектира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). „Трябва да свържем двете неща, за да сме сигурни, че тези пари са похарчени по най-прозрачния начин“, заяви премиерът.

Основна точка в днешното правителствено заседание ще е и представянето на доклад от страна на МВР шефа Бойко Рашков по отношение на предполагаеми злоупотреби, извършвани от бившето ръководство на държавната „Булгаргаз“.

„Защото виждаме, че явно има сериозни допуснати нарушения, за да имаме такива цени на газа. И оттук нататък да сме сигурни, че който е направил своите грешки, били волно или неволно, като тук въпросът е колко волно според мен, да знаем, че ще има последствия“, остър бе Кирил Петков.

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Румен Радев критикува Петков: Прибърза за Северна Македония

Срещите с ОМО „Илинден“ не допринасят за напредъка на РСМ за ЕС

В рамките на редовното заседание на Министерски съвет ще изнесе доклад още и военният министър Стефан Янев що се касае до ситуацията между НАТО и Руската федерация, а дипломат номер едно Tеодора Генчовска пък ще представи българските политики в рамките на предстоящото френско председателство на ЕС.