New-Image1

ДЕЦАТА – ВЪЛЦИ ГИ ЯЛИ!/ЕЛЕГИЯ ЗА МОРСКИ САНАТОРИУМ КРАЙ СЛЪНЧЕВ БРЯГ/

д-р Тотко Найденов

На 1 октомври 1965 г. в новоизградения Морски Санаториум за костно-ставна туберкулоза „Проф. Параскев Стоянов“, между „Слънчев бряг“ и с. „Свети Влас“, пристигат 30 линейки със 120 лежащо болни деца, повечето от тях – в гипсови корита, както и 5 автобуса със служители от Детския санаториум във Варна.
Така започва едно високоблагородно държавно дело. Впоследствие тук е разкрито и детско отделение за хронични неспецифични белодробни заболявания, в което идват да се лекуват деца от цялата страна с астма.
New-Image6-1024x682На 1 февруари 1968 г. санаториумът е преобразуван и в рехабилитационен – на опорно-двигателния апарат с 2 допълнителни отделения за възрастни пациенти. Заведението разполага с модерна апаратура за физиотерапия, басейн, вани, тангентор, парафинно лечение, просторни физкултурни салони, трудотерапия. Легловата база достига 438 легла, а децата от двете отделения за костно-ставна туберкулоза и двете отделения за лечение на бронхиална астма престояват тук от ранна възраст до завършване на основното си образование в училището и ползват грижите на лекари, рехабилитатори, м. с., лаборантки, учителки, възпитателки.
В помощ им е свежият въздух с йодни изпарения, лазурното море, просторният плаж със златист пясък. Така стотици пациенти се връщат в домовете си оздравели!
Да добавим, че на тези морски брегове е имало и десетки организирани детски лагери, защото морето е не само развлечение, но и лечение.
Всичко това научаваме от скромната брошура на един несебърски родолюбец Иван ДЕРМЕНДЖИЕВ, днес 91-годишен, бивш културно-масовик в санаториума.
В него всичко вече е бивше.
Да, прекрасният Санаториум, върнал здравето на хиляди малки и възрастни българи, е само спомен, минало…
Защото го няма. Построен от комунистите, разрушен от демократите.
На негово място се издига огромен мастодонт-хотел, цял град, собственост на един безсърдечен олигарх.
Всичко стана печалба, всичко стана пари.
Дори и здравето на децата ни!
………………………………………………………………….
Д-р Тотко Найденов е поредният впечатляващ автор на сайта „Несебър нюз“!За нас е чест и привилегия да публикуваме негови текстове.Още повече,че Несебър е от любимите му градове.Проява на добър вкус ,ще кажем ние,публикувайки негово есе за Морски санаториум.

Д-р Тотко НАЙДЕНОВ е роден в Ямбол . Завършил е медицина в Пловдив (1972) и журналистика в Софийския университет (1981).

Работил е 6 години (1972 – 1978) като лекар в Ямбол (ординатор в Кардиологичното отделение в Окръжната болница, участъков терапевт в Окръжната поликлиника, с над 100 нощни дежурства в градската “Бърза помощ”) и зав. Здравната служба на с. Ръжена, Казанлъшко (зимата и пролетта на 1978 г.). Специалист по социална медицина (1091)

От 1978 г. се занимава с медицинска журналистика и публицистика, като редактор във в. “Здравен фронт”, а от 1982 до 1991 г. – във в. “Земеделско знаме”. И от двата вестника е уволнен заради статии, непонравили се на властимащите. Работил е като ординатор и в Националния Институт по лечебни средства, Дирекция “Здравеопазване” при Столична община и Столична ХЕИ.

Създател на Пресцентъра на МЗ (1991).

Основател и главен редактор на в. “Български лекар” (1993).

Автор на 45 книги. С десетки публикувани статии и интервюта на здравни и социални теми в централните медии. Член на Съюза на българските писатели (което му дава право на трето висше образование – по български език и литература), на Българския лекарски съюз, Съюза на българските журналисти и Съюза на офицерите от запаса и резерва.

 

Създател на Деня на българския лекар (1994), Празника на фармацевтите (1994), Чилови дни (1998), Деня на Спасението (2005, официализиран от МС през 2012), Дядовден (17 ноември), Клуб “Родопско здраве”, Родопския здравен Събор; Наградата “Проф. К. Чилов”,

както и на званията “Лекар на България”, “Свещено място на българската медицина” (с което е удостоено с. Славейно, Смолянско), “Център на българското здраве”  (с. Могилица, Смолянско), “Център на българския здравно-духовен туризъм (с. Момчиловци, Смолянско), “Град на фармацията” (Дупница), Кардиологична клиника “Проф. К. Чилов” при УМБАЛ Александровска, Кардиологична клиника “Акад. Чудомир Начев” при УМБАЛ “Св. Анна”, Хирургичен комплекс “Д-р Васил Ковачев” при МБАЛ – Ямбол, Наградата “За спасяване на хора” (на БЧК); Движението за здравно-демографска политика и дълголетие “Кота-100”.

         Носител на Почетен знак – златен, първа степен на МЗ, Почетен знак – златен на БЛС и “Почетен знак” – златен на “Мати Болгария”.    Почетен жител на с. Могилица и с. Славейно, Смолянско.

Баща на 4 деца (от един брак), дядо на 5 внучета.

…………………………………………………………………

Повече за славната и трагична история на Морски санаториум-Слънчен бряг може да прочетете тук:

„Санаториалци“* оплакаха Морски санаториум

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *