DSC_0235 (1)

ГЕОПАН БУРГАС ИЗНЕНАДА КМЕТА НА СОЗОПОЛ

Според завършилото дългогодишно изследване „Кметовете на Созопол след 1878 г.“, Тихомир Янакиев е 45-я  кмет на града.

Днес-15 март, той отбелязва юбилей и трета година на своя успешен кметски мандат. Наред с поздравите и добрите пожелания, Международният търговски и културен център Геопан – Бургас му поднесе и своята изненада – след упорити издирвания е намерено фотокопие  от загубения оригинал на ценна рисунка на стария Созопол от 17 век.

рисунка (1)Тя се счита за произведение на фламандския художник Ян Питърс, известен като голям документалист-пътешественик, но също и като добър рисувач, маринист, пейзажист, битов художник и гравьор.

Той е един от тримата братя талантливи анверски художници, които произхождат от утвърден род фламандски майстори – отлични пейзажисти и маринисти, просъществувал няколко поколения. Рисунката е била притежание на парижкия колекционер М. Делакр – записана като номер 606 от каталога му.

Била е продадена в края на 50-те или началото на 60-те години на ХХ век на неизвестен колекционер (местонахождението ѝ днес не е известно). Нейна фотография е била запазена в колекцията на Шарл Стърлинг, консерватор в парижкия Лувър и професор по история на изкуството в Ню Йорк. Оригиналът, по данни от картотеката на Стърлинг, е с размер 18 х 33 см., каквото е и дареното на юбиляра копие.

Намирането на фотокопието дължим на големия български художнис – керамик Георги Бакърджиев. Ето как оценява рисунката на Созопол: Това художествено произведение има голяма стойност и е документ от изключително значение за историята на Созопол. То представлява пейзаж от града от средата на 17 столетие когато в него все още са запазени паметници от античността, от Първата и Втората българска държава. Верният и точен рисунък на фламандеца е обезсмъртил един изличаващ се феодален пейзаж”…

Намирането в колекцията на проф. Шарл Стърлинг на достоверно фотокопие на ценното – от гледна точка на историята на Созопол произведение, е само едно вълнуващо събитие от проекта, по който работим. Целта е издирването на наследството на Созопол (Аполония Магна) в световните архиви и частни колекции, съобщи д-р Стефан Пейков от Международният търговски и културен център Геопан – Бургас.

В скоро време предстои да съобщим още една новина в тази посока, която ще реши и голяма загадка – произхода на името на Странджа.

Дареното Ви изображение в чест на Вашия юбилей, е само знак, че ние продължаваме търсенето на холандския оригинал и работата ни за Созопол, която започна също преди 50 години в Научния експедиционен клуб ЮНЕСКО с експедиция „Аполония – Странджа“.

 

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!

Текст към снимките:

  1. Рисунка на Созопол от 17 век, фотокопие от оригинала (1962),семеен архив Оля Бакърджиева, София. Диг.архив “Тракия ГЕОПАН
  2. Продължаваме работата по издирването на наследството на Созопол (Аполония Магна) в световните архиви и частни колекции – увери кмета юбиляр Геопан – Бургас.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *