1-44

България,Несебър и „Несебър нюз“ загубиха д-р Стефан Пейков

Картографът д-р Стефан Пейков почина по време на изложбата си в Пловдив

f635299935(4)Изявеният документалист и картограф д–р Стефан Пейков е умрял ненадейно, до момента в който открива своята галерия “ Македония в европейската етническа картография „. Това се е случило през днешния ден към 16 часа в Народната библиотека “ Иван Вазов “ в Пловдив, удостовери нейният шеф Димитър Минев.

“ Изведнъж му прилоша, припадна и до момента в който пристигна Бърза помощ, умря „, сподели той. Очевидци са станали най-малко 70–80 души, множеството от тях историци, документалисти и картографи.

По нищо не изглеждало, че на д–р Пейков не му е добре, съобщи “ 24 часа „. “ Пристигна за откриването ухилен и в въодушевление „, разказа Димитър Минев. И тъкмо преди началото се случило непоправимото.

Изложбата в Пловдив е по самодейност на изявения документалист и включва 40 карти, събирани от доста места. Експозицията показва по какъв начин Македония е била тълкувана в европейските среди.

В Пловдив ще остане до края на месеца, а по-късно отпътува за Скопие.

Жалко, че това хубаво събитие беше предшествано от кончината на Стефан Пейков, скърбят участвали. По думите им той е получил солиден инфаркт, само че следва аутопсия, която ще каже повода.

Пейков е

на 78 години, работил е  през втората половина на предишния век дружно с Людмила Живкова и с траколога проф. Александър Фол – като част от разнообразни експедиции у нас и в чужбина, свързани с проучването на езотерични феномени и обстоятелства.

…………………………………………………
Запознах се със Стефан Пейков преди 25 години,когато донесе в офиса на Общинския съвет в Несебър десетина стари карти,където бе обозначен старинния Несебър.От тогава започна близкото ни интелектуално приятелства,което през годините се развиваше в често общуване по нъпроси,свързани с Несебър,културното наследство,историята,картографията,патриотизма и човеколюбието.
Стефан бе и инициатор за издаването на книгата „Кметовете на Несебър“,както и на други интересни проекти ,свързани с общината.В същото време той беше и редовен сътрудник на сайта „Несебър нюз“,където неговите материали се четяха с голям интерес.
Буквално до последният си дъх д-р Стефан Пейков работи за това,което е правил през целия си съзнателен живот-да издига ролята на културата и да дава пример за всеотдаен патриотизъм.
Поднасям личните си и на екипа ми дълбоки съболезнования към близките на д-р Стефан Пейков!Лека ти пръст,приятелю-ще продължа да разговарям с теб,четейки това,което си написал,името и делото ти няма да бъдат забравени,а раздялата ни няма да бъде прекалено дълга!
Поклон,приятелю!
Красимир Косев
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *