Snimka

Баба Марта посрещат и българите в Одрин с мартеници от Несебър

 

 

С бели и червени български мартеници ще посрещне Баба Марта и българската общност в град Одрин, Турция. Инициативата е на несебърската фондация „Европейски инициативи- Димитър Янков” и Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин. Мартениците са осигурени и доставени от фондацията. Така нашите сънародници, както и много деца и приятели на България в Одрин ще се поздравят и закичат на 1 март с традиционни и оригинални български мартеници и ще си пожелаят здраве и щастие в духа на уникалната българска традиция.

 

dav

dav

Баба Марта е символ на пролетта и възраждането на природата. Легендите свързват появата на мартеницата и нейната символика със заселването на прабългарите на Балканския полуостров.

Посланието на нашата сънародничка Баба Марта за здраве, щастие, мир и плодородие е насочено към всички хора на планетата, независимо от тяхната етност и религия, отбелязват от фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков“.

 

Повече от десетилетие несебърската фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” осъществява културен мост между Несебър и наши сънародници в чужбина за разпространение на българската култура, национални традиции и обичаи. Семейство Мария и Александър Чъкърък от Одрин са носители на специална грамота на фондацията за своята обществена и просветителска дейност.

 

hotel-Hrizantema„Дейността на фондацията среща все по-широка подкрепа сред младите хора в България и извън границите на страната ни. Едва ли е случайно, че тези инициативи тръгват от Несебър. Те са израз на космополитния дух и сърдечност на хората от морския регион ”- коментира Пейко Янков, председател на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Несебър.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *