Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи ЧЕЗ. Забраната е наложена върху придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

По време на проучването от страна на Комисията станало ясно, че подобна сделка заплашва конкуренцията на пазара. 

БСП очаква и другите институции да се изкажат за сделката ЧЕЗ

БСП очаква и другите институции да се изкажат за сделката ЧЕЗ

Социалистите приветстват решението на Комисията за защита на конкуренцията

Това е решение на независим орган. Това беше лаконичният коментар на ГЕРБ за решението на КЗК. Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че сме правова държава и компетентният орган е КЗК. Енергийната сигурност никога не е била застрашена, успокои Петкова. Държавата е на своето място, енергийната сигурност е защитена, подчерта тя. ЕРП-тата работели по установените правила.

Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.

Патриотите ръкопляскат на КЗК

Патриотите ръкопляскат на КЗК

Искрен Веселинов: Българите могат да спят спокойно

Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно положение, посочват от Комисията.

Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Иван Иванов не се притеснява от забранената сделка за ЧЕЗ

Иван Иванов не се притеснява от забранената сделка за ЧЕЗ

Шефът на КЕВР ще се запознава с мотивите на Комисията, които са 28 страници

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач – Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество „Инерком“ съобщиха, че процедурите по вече сключения с „Инерком“ договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.

Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне наплъно контрола в енергетиката.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.