Зашеметяващите успехи на Украйна на бойното поле предизвикаха възторг във Вашингтон. Но те могат да направят войната още по-опасна.

За това предупреждава CNN.

Възвръщането на окупираните от Русия земи от Украйна е доказателство за храбростта на войниците, които се борят за оцеляването на една нация, за гениална военна стратегия и за провалите сред някога прехвалените въоръжени сили на Русия.

То утвърждава подкрепата на Запада за правителството на президента Володимир Зеленски и предлага нови възможности за съюзници. Възможно е също така да доведе до известно преразглеждане; военната помощ на САЩ, която първо включваше противотанкови оръжия и малки оръжия, а след това включваше изделия като безпилотни самолети и гаубици, сега може да се наложи да бъде коригирана, за да се помогне на Украйна да затвърди контрола върху новозавладяната територия.

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

САЩ: Руските сили се изтеглят от Украйна

Агресорът бяга, смята анализатор

„Мисля, че това е ключов момент. Той наистина промени това, което иначе беше война на изтощение, и очевидно даде на Украйна предимство, което й дава импулс в критичен момент“, заяви бившият директор на ЦРУ и министър на отбраната Леон Панета пред CNN в понеделник.

Но победите на Украйна също така подновиха фокуса върху една смразяваща неизвестност: дълбочината, до която може да стигне притиснатият в ъгъла руски президент Владимир Путин, ако загубите му станат политически неприемливи. Безразличието на Путин към човешките кланета е добре установено от жестокостите на тази война – и от действията на Русия в бруталните минали конфликти в Чечения и Сирия. Въпреки че според западните разузнавателни служби десетки хиляди руски военнослужещи вече са загинали в Украйна, Путин твърди, че страната му „не е загубила нищо“.

Кадиров: Моите отряди контролират Запорожка област в Украйна

Кадиров: Моите отряди контролират Запорожка област в Украйна

Послание от лидера на Чечения

Все пак тези загуби се усещат у дома. Въпреки потискането на независимите медии, се появяват критики от телевизионни коментатори и блогъри, които критикуват воденето на войната. Депутати от 18 общински района в Москва, Санкт Петербург и Колпино призоваха Путин да подаде оставка. И Кремъл призна, че Путин е бил наясно със събитията, макар да настояваше, че „специалната операция“ в Украйна ще успее.

Какво ще направи Русия по-нататък? Путин би могъл да приеме пораженията като стимул за започване на атаки срещу освободените райони от въздуха или с артилерийски и ракетни снаряди.

На Запад отдавна съществуват опасения дали в краен случай Путин няма да премине към използване на химическо оръжие. Западните стратези не изключват възможността Русия дори да разположи ядрено оръжие с ограничена мощност на бойното поле като крайна мярка. Друга сфера на възможно въздействие е държаната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие – най-голямата в Европа – която накара международните ядрени служители да предупредят, че Москва си „играе с огъня“.

Медведев: Русия може да поиска пълна капитулация на Украйна

Медведев: Русия може да поиска пълна капитулация на Украйна

Сегашните руски искания били „загрявка за деца“

Западът винаги се е опитвал да изчисли къде са червените линии на Путин. Досега те не са били пресичани. Но никой не знае дали това ще се промени – а мистиката на Путин не позволява да се прецени колко краен може да стане той.