В ранната сутрин въздушна тревога бе обявена над Украйна. Първоначално на картата на Украйна светнаха в червено източните и южните области на страната, но бързо въздушната тревога обхвана всички области.

Тревогата е за опасност от ракети, след като военновъздушните сили предупредиха, че дронове нападат Украйна. Военните предупредиха и че от Ту-95МС са пуснати ракети, които летят към неуточнени области на страната. Бомбардировачите са излетели от летище „Оленя“, Мурманска област на Русия.

Военновъздушните сили на Украйна по минути променят курса на ракетите, които менят траекторията си. Под заплаха се намира включително и столицата Киев. Група ракети се движи и към западните области на Украйна.

На този етап има информация за взривове в Харковска област. Кметът Игор Терехов потвърждава за взривове, предизвикани от балистично въоръжение. Поне четири са ударите. Има нанесени поражения по нежилищна инфраструктура в Слободския район на Харков. Не се уточнява какви точни са обектите, попаднали под обстрел.

По-късно бе съобщено, че Русия е нанесла ракетен удар по Киев и други украински градове около 7 ч. сутринта. Кметът на Киев Виталий Кличко уточни в Telegram, че системите за противовъздушна отбрана са включени.

Партньори наливат оръжие във фронта в Украйна

Партньори наливат оръжие във фронта в Украйна

Това се посочва в коментар на Института за изследване на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи първоначално за взривове, но предизвикани от работата на противовъздушната отбрана.

По-късно обаче в социалните мрежи той информира за нанесени щети по две високоволтни линии, част от потребителите на левия бряг са без електрозахранване.

По-късно Кличко съобщи и за пожар в многоетажен блок в Голосеевския район на Киев. Само от този блок са приети в болница шестима души.

В Днепровския район от отломки на ракети са ранени двама души.

Областната администрация на Киев около обед, обобщи, че в Киев са загинали четирима души, а други 38 са ранени (преди това се съобщаваше за малко по-малък брой ранени).

Междувременно полицията в Николаевска област пояснява, че в резултат на руски удари в Николаев са били унищожени три частни жилищни сгради и са повредени повече от 70. Нанесени са щети и на пощата и дърводелския цех.

По-рано властите съобщиха, че 75-годишен местен жител е починал от раните си в Николаев, а още двама души са ранени.

Около 20 ракети са били свалени над столицата на Украйна. За тази година това е петата комбинирана руска атака и трета по Киев. Военновъздушните сили съобщиха, че използваните крилати ракети са Х-101/Х-555/Х-55 от Ту-95МС.

В Харков един човек е загинал, като в Слободския район на Харков около 20 частни дома са сериозно повредени,

Взривове са чути и в Лвовска област, Драгобич, както и в Новомосковския район на Днепропетровска област, където комунално предприятие е пострадало от нападение на дрон.

В Лвовска област ракета е приближила границата с Полша, заради което три полски изтребителя са били вдигнати във въздуха. Ракетата е променила курса си на 20 км от границата.