Управляващата партия „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан във вторник внесе законопроект за „защита на националния суверенитет“ в парламента, съобщава „Ройтерс“. Партията е срещу неправомерна политическа намеса от чужди лица или групи.

Законодателството идва, когато националистът Орбан, който през последните 13 години имаше многократни сблъсъци с Европейския съюз (ЕС) за демократичните права в Унгария, засили кампанията на своята партия преди изборите за Европейски парламент следващия юни.

Орбан, който е на власт от 2010 г., отрече обвиненията, че подкопава демокрацията в бившия комунистически сателит.

Законопроектът ще създаде отделен орган, който да проучва и наблюдава рисковете от политическа намеса и да препоръчва промени в разпоредбите. Той също така ще наказва забраненото чуждестранно финансиране на партии или групи, кандидатстващи за избори, с до три години затвор.

„Суверенитетът на Унгария е нарушен – и също така носи повишен риск за националната сигурност – ако политическата власт попадне в ръцете на лица или организации, зависими от която и да е чужда сила, организация или лице“, се казва в законопроекта.

Законодателите ще трябва да обсъдят законопроекта преди окончателното му одобрение.

Орбан, който има мнозинство от две трети в парламента, което позволява на Фидес да променя всяко законодателство, постигна четвъртата си убедителна победа през 2022 г.

ЕС спря милиарди евро финансиране за Унгария заради спор за върховенството на закона по време на мандата на Орбан, който се хареса на консервативните избиратели, представяйки се като защитник на националните интереси на Унгария.

Орбан издигна билбордове, осмиващи Урсула фон дер Лайен

Орбан издигна билбордове, осмиващи Урсула фон дер Лайен

Предшественика на Фон дер Лайен Жан-Клод Юнкер стана мишена на подобна кампания през 2019 г.

Припомняме, че законодателството, предложено за първи път през септември, съвпадна със стартирането на кампания с билбордове, клеветяща председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и проучване с антиевропейски мелодии относно политиките на блока, включително финансиране за Украйна и преговори за членство в ЕС с разкъсваната от войната страна държава.

Унгария е страната от ЕС която симпатизира най-много на Русия и е скептична към плановете Украйна да получи зелена светлина за присъединяване към блока, въпрос който се очаква да бъде основната тема на следващата среща на върха през декември.

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС

Орбан: Украйна е на светлинни години от членство в ЕС

ЕС не трябва да започва преговори за членство с държава, която е във война

Орбан изпрати в петък анкета до унгарците, в която пита дали ЕС трябва да отпусне повече средства на Украйна или да ѝ даде членство.