Русия ще засили групировката „Запад“ на въоръжените си сили заради присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, а Путин заплаши с „трагични последици“, ако военни контингенти на чужди държави бъдат изпратени в Украйна.

Последствията от изпращането на войски на НАТО в Украйна ще бъдат трагични, каза руският президент Владимир Путин, като нарече чуждия военен персонал на територията на съседна страна „нашественици“.

„Започнаха да говорят за възможността за изпращане на военни контингенти на НАТО в Украйна. Ние помним съдбата на тези, които някога са изпращали своите контингенти на територията на нашата страна. Сега последствията при едната такава инвазия, ще бъдат много по-трагични, каза Путин, в годишното си послание към Федералното събрание на Руската федерация.

Речта тази година продължи 2ч. и 7 минути и в последния половин час Путин бе видимо уморен.

Първите 17 минути от речта на Путин бяха посветени изцяло на състоянието на военния сектор, бойната готовност на Руската федерация, отношенията със западните страни и в посока утвърждаване на суверенитета на Русия. Този акцент не е неочакван, не само заради продължаването вече трета година на войната на Русия срещу Украйна, но и защото речта на Путин може да се възприеме и като старт на неговата предизборна кампания за президентските избори, на които няма реален и жив опонент.

Още в началото на речта си Владимир Путин обяви и едноминутно мълчание в памет и с почит на загиналите на фронта в Украйна руски войни. В залата присъстваха и войници, били се на фронта, включително и инвалиди, вследствие на това. Камерата на живото излъчване обаче ги избягваше, въпреки че държавната ТАСС изрично настоя на тяхното присъствие при въвеждащата си транслация.

Предупреждението на Путин към „инвазивните намерения“ за Запада вероятно се опира на изказването на президента на Франция Емануел Макрон, когато обяви нови стъпки по поддръжка на Украйна. Името на Макрон или на друг западен ръководител, дори и на Алианса НАТО, не беше споменато. Няколко пъти бяха споменати само САЩ. В рамките на цялата реч, която продължи повече от час и половина, единственото ясно противопоставяне бе на Г-7 и то в икономическата част от речта на Путин.

Владимир Путин потвърди целите на т.нар. специална военна операция, като я представи отново в защита на суверенитета на Русия, включително Новорусия, както и на такива традиционни ценности като милосърдието и солидарността. Именно това особено ясно личало и в Севастопол, и в Донбас и новите територии.

Ща завършим, изкоренявайки нацизма, и ще защитим суверенитета на нашите граждани.

Ние вече доказахме, че можем, като и отразихме атаките на международния тероризъм, така и опитите да се бъркат в нашите вътрешни работи, както и направиха в други региони на света, например и Украйна, заяви Путин, според когото „руските врагове“ се срещнали „твърдото отхвърляне от страна на нашия многонационален народ, обединен в обичта към родината си“.

Защитата на суверенитета на Руската федерация бе утвърдено в думите на Путин като случващото се по всички направления – от фронта до трудещите се на три смени руснаци.

Специално внимание Путин отдели на нововъведенията във въоръжението на руската армия изброявайки оръжията, които са на бойно дежурство и вече са изпробвани в Украйна: Кинжал, Циркон, Авангард, Буревестник, Сармат и др. „И всичките ни системи потвърдиха уникалните си характеристики„, удивен е явно Владимир Путин.

Веднага след този намек, че Русия е готова да използва и ядрено оръжие срещу „нашествениците“, руският президент утвърди, че „ние сме готови на диалог“, но „всички/те предприемат открити враждебни действия“. Именно така се възприема говоренето за нуждата от стратегическо поражение на Русия. А това са хора, които са забравили какво е война, възкликна Путин и предупреди, че русофобията и идеологията на нацизма ослепява и заблуждава. Затова трябва да е ясно: „Без суверенна и силна Русия никакъв световен порядък и глобален ред не е възможен.“

А това са хора, които са забравили какво е война, възкликна Путин

След първите 17 минути, посветени на военното противопоставяне Русия – Запада, Владимир Путин направи преглед на икономическото състояние на РФ на световната карта, именно сравнявайки РФ и Г-7. Руският президент ясно очерта геополитическите намерения на Русия, която се обръща към Брикс, Евразия, ШОС, Азия и Африка – „където ние искрено поддържаме стремленията на държавите за суверинитет.“ Повторно утвърди в края и съсредоточаването на страната върху проекта си Евразия, макар и без да дава конкретика.

Следващите 10 минути Владимир Путин говори за демографската криза и нуждата тя да бъде преодоляна, паралелно и да се работи за увеличаване средната продължителност на живота. Особено внимание във федералната политика да бъде отделено на младежта на Русия, включително и образованието, която, по думите на Путин, трябва да има патриотическа насоченост. Специално направление бе обявено в речта на държавния глава „Младеж Русия“, която бе и посрещнато с бурни овации.

Специално внимание, освен дългото и в детайли представяне на държавни проекти в сферата на социалните дейности и инфраструктурата, Путин отдели на нуждата от наука и иновации. Подкрепи и призова за използване на изкуствен интелект, като жизнено необходим за развитието на икономиката, а и на обществото.

Участниците във войната в Украйна трябва да заемат ръководни позиции в управлението на региони, предприятия и проекти, каза Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание.

„Те трябва да заемат водещи позиции както в системата за обучение и възпитание на младежта, така и в обществените сдружения, в държавните фирми, бизнеса, в държавната и общинската администрация, да ръководят региони, предприятия и в крайна сметка най-големите родни проекти, „, посочи той..

Ветераните също ще имат предимство при записване в университетите. Тези, които останат в армията, ще получат предимство при повишение, обяви Путин.

Той добави, че истинският елит са тези, които служат на Русия, а не тези, които са „напълнили джобовете си през 90-те години“. Следователно „Русия в бъдеще може да бъде предадена и поверена на хора като сегашните герои от Северния военен окръг“, каза той в края на съобщението.

Обръщението на Владимир Путин към Федералното събрание на Руската федерация тази година продължи малко над два часа и бележи рекорд в това отношение. Видимо руският президент в последния половин час бе уморен, а  накрая, след изпълнението на руския химн, и леко дезориентиран – поклони се сковано, а на излизане от трибуната отново спря и се обърна, за да се поклони, макар и в този момент вече публиката в залата вече беше започнала да си тръгва.