8b9cdb4ea10083013271d766fc350c81

Еврокомисията обмисля промяна в мониторинга за България

8b9cdb4ea10083013271d766fc350c81Европейската комисия обсъжда промяна на механизма за мониторниг и сътрудничество за България, като проверките ще са по теми – „прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи, така както е при всички други европейски държави“.

Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов късно вечерта в четвъртък след среща с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс в Брюксел, предаде правителствената пресслужба.

Срещата между двамата е била по инициатива на Тимерманс. Бойко Борисов заяви, че е била неочаквана за него.

„Въпреки че сме от различни политически семейства, не очаквах да се отнесе толкова ласкаво (Тимерманс – бел.ред). Така високо да оцени дейността ни, особено борбата с контрабандата и приходите в бюджета, реформите, които сме направили и увереността, че това е правилният начин да се стигне до отпадане още в следващата година на мониторинговия механизъм“, каза Борисов.

„Нещо повече, той настоява да дойде още февруари в България, за да обясни ролята на това правителство и всичко, което е направено през този период. Той дава изключително добра оценка и на г-жа Захариева, и на всички в парламента, които са работили по тази тема. Учуди ме това, че той пожела да пусне съобщение до медиите“, каза още Борисов в отговор на журналистически въпрос.

Премиерът в оставка поясни, че се обсъжда отпадането на механизма за мониторинг и сътрудничество във вида, който се прилага за България, като се трансформира във вида, който е за останалите страни от ЕС.

„Проверките да са по теми – прокурорите, съдиите, следователите или по отделни случаи – така както е при всички други европейски държави“, каза Борисов.

България и Румъния са единствените страни в ЕС, които бяха поставени под мониторинг дали се спазва върховенството на закона, след влизането в ЕС. Първоначалната идея беше той да продължи три години след приемането ни, но това не се случи, а всяка година докладите констатираха незначителен напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта, докато в борбата с организираната престъпност беше отбелязан напредък.

При встъпването си в длъжност новият председател на ЕК Жан Клод Юнкер пое ангажимент този механизъм да отпадне до приключването на мандата на неговата комисия през 2019 г.

През тази година се засили натиска на българските евродепутати за отпадане на мониторинга във вида, в който съществува. Те поискаха въвеждане на наблюдение за всички страни в ЕС в определени области, в които изостават с реформите или имат проблеми.

През октомври Борисов и Юнкер размениха писма по повод отпадането на мониторинга за България и смяната на правилата.

Поредния мониторингов доклад на Брюксел за страната ни се очаква да излезе през януари.

Print Friendly

Източник: mediapool.bg Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *