Russia - Ukraine War

Боеприпаси, гаубици, танкове. Българското оръжие в Украйна


Kартечница MG-1M на украинската армия, произведена в България. Април 2023 г., Украйна.
Kартечница MG-1M на украинската армия, произведена в България. Април 2023 г., Украйна.

Снаряди, ракети и установки „Град“, танкове Т-72 и още. Оръжеен износ за над 3 млрд. лв. от март до края на 2022 г. е осъществила България. Периодът съвпада с първите 9 месеца на руската война в Украйна. Износът не се води за Украйна, но има данни, че това е крайната дестинация. Какво знаем?

Български снаряди за самоходни и буксирни оръдия, ракети и ракетни установки “Град”, танкове Т-72 – модернизирани и изнесени от България. Термобарични ракетни снаряди и преносими установки за тях. Патрони, картечници и леко стрелково оръжие.

Това е само част от оръжейния износ на България през 2022 г., като всички тези оръжия и боеприпаси се използват от украинската армия срещу армията на окупатора Русия, който нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Има и информация, че дори български самолети Су-25 са заминали за фронта в полза на Украйна. Данните са от авторитетния нидерлански сайт Oryx и отговори на въпроси от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев към министъра на икономиката в настоящото българско правителство Богдан Богданов.

Стойността на българското оръжие и боеприпаси, изнесени от страната от март 2022 г. до края на годината е над 3 млрд. лева.

Става дума за разрешени от държавата оръжейни сделки, както изисква законът, а не за държавна военна помощ за Украйна. За предоставянето на помощ Народното събрание взе решение чак в самия край на 2022 г. Преди това подобно решение беше блокирано от Българската социалистическа партия (БСП), а против военната помощ се обяват открито и проруската партия „Възраждане“, и президентът Румен Радев.

Официално оръжейният износ не е за Украйна, а за страни членки на ЕС и НАТО. Любопитният момент е, че разрешенията за сделки, дадени от служебния кабинет, назначен от Радев и управлявал в този период, са за продукция за близо 2,27 млрд лв. Сумата е почти три пъти по-голяма от стойността на оръжейния износ, одобрен при редовното правителство с премиер Кирил Петков.

Износът на оръжие от България за Украйна е на стойност над 5 млрд. лв. от началoто на войната, според депутата Иво Мирчев (ПП-ДБ). Въпреки това, официално такъв износ не съществува, защото оръжието се изнася за страни от ЕС и НАТО, най-често това е Полша.

Приносът на България чрез оръжеен износ е толкова голям, че Oryx пише: „България се превърна в ключов спасителен пояс за Украйна, действайки като оръжейна кошница в контекста на конфликта с Русия.“

Българската армия все още е оборудвана основно с военна техника от времената на СССР.

Вижте също

„Колкото е необходимо“. България подготвя да изпрати военна помощ на Украйна

Какво изнася България

Разрешеният износ в категория 3 ML, в която попадат боеприпаси за гладкоцевни оръжия с малък калибър, при кабинета на Кирил Петков е за над 341 млн. лв., а при служебния кабинет на Гълъб Донев е за над 1 млрд. и 30 млн. лв. Това е категорията, в която е отчетен най-голям износ през 2022 г. Според данните, дадени от министър Богданов, разрешенията за износ са за Полша, Румъния, Словакия и Хърватска.

Следващата категория по стойност е ML4 – 1,26 млрд. лв. Тя включва бомби, гранати, реактивни снаряди, мини, ракети, дълбочинни бомби, подривни заряди и т.н. При кабинета на Донев в този период са дадени разрешителни за над 871 млн. лв., като дестинациите са Чехия, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Следващата категория е ML 6. Износът в нея е за близо 107 млн. лв., като разрешителните за сделки на стойност ‬над 88 млн. лв. са от времето на служебния кабинет. В тази категория попадат всички видове бронирани и транспортни машини с военно предназначение, включително танкове, самоходни гаубици и т.н. Разрешения за износ са за Чехия, Румъния, Словакия, Хърватска и Унгария. Част от този износ, достигнал Украйна са български танкове T 72M1, закупени от Чехия, според данните на Oryx.

Снимки в руски телеграм канал от вътрешността на пленен от руснаците танк, показват табела, от която се разбира, че танкът е модернизиран от българската компания „Аполо инженеринг“ през 1993 г.

Кадри в социалните мрежи показаха и 122 милиметрови установки БМ-21 “Град”, които чакат да бъдат натоварени на българско летище през май или юни 2022 г. Според данните на Oryx те са закупени от Чехия и са доставени на Украйна.

В същия сайт има данни за самоходни артилерийски установки 122 мм. “Гвоздика”, които са закупени от България от държава членка на НАТО и са доставени на Украйна.

От категорията ML1, която включва износа на пушки и комбинирани оръжия, пистолети, картечници, картечни пистолети и пр. с калибър по-малък от 20 mm, износът през 2022 г. е за над 88 млн. лв. Разрешения за износ на стойност над 86 млн. лв. са дадени по време на служебно управление.

Print Friendly

Автор: Свободна Европа


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *