Президентът на САЩ Джо Байдън и държавният глава на Русия Владимир Путин приеха предложението на френския си колега Еманюел Макрон да се срещнат, за да обсъдят ситуацията около Украйна и сигурността в Европа. Условието на Байдън е Москва да не предприема инвазия в Украйна, съобщи CNN. Очаква се френската страна да бъде домакин на срещата.

В неделната вечер Макрон и Путин разговаряха близо два часа по телефона, като основна тема в дискусията им е била необходимостта от търсене на дипломатическо решение за деескалация на ситуацията, съобщи Reuters с позоваване на Елисейския дворец.

След това Макрон проведе разговор и с президента на Украйна Володимир Зеленски. Планира се Киев също да участва в подготвяната среща на високо равнище. Външните министри на Русия и Франция ще се срещнат през близките дни, за да обсъдят провеждането й.

„Тази дипломатическа работа трябва да протича с участието на всички заинтересовани страни (европейци, съюзници, руснаци и украинци), за да може при спазването на условията да се проведе среща на най-високо равнище и да се определи нов ред на мир и сигурност в Европа“, се казва в съобщение на Елисейския дворец.

Свикват извънредно заседание на ОССЕ заради Украйна

Свикват извънредно заседание на ОССЕ заради Украйна

На фона на зачестилите обстрели в Донбас…

Съобщава се още, че Макрон и Путин са се споразумели да опитат да постигнат прекратяване на огъня в Източна Украйна. Те са се съгласили, че е необходимо да се проведе в най-скоро време заседание на Тристранната контактна група по този въпрос.

Макрон и Путин са приели и необходимостта от възобновяването на работата в рамките на нормандския формат.

„За провеждането на тази работа в сериозни условия държавните глави на двете страни поеха твърди ангажименти да предприемат всички полезни действия, за да избегнат ескалация, както и да намалят рисковете за запазването на мира“, се казва още в изявлението на Елисейския дворец.

САЩ разполагат с нови данни за предстояща атака на Русия срещу Украйна

САЩ разполагат с нови данни за предстояща атака на Русия срещу Украйна

На военните командири са дадени разпореждания за нахлуване…

Припомняме, по-рано беше разпространена информация, че Путин е разпоредил на руските военни командири да предприемат нахлуване в Украйна.

Междувременно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че подготвените от Запада санкции при руска инвазия в Украйна „по същество ще отрежат Русия от международните финансови пазари“ и ще нанесат тежки поражения на икономиката й. Тя обаче смята, че санкциите не трябва да се прилагат незабавно и че трябва да се даде шанс за дипломатическо решение на кризата.

От своя страна министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба призова страните от Европейския съюз да предоставят на страната му перспектива за членство в общността. По думите му, това ще бъде ясен сигнал към Русия.

Джеймс Матис: Путин е като персонаж на Достоевски – бълнува за чудовища

Джеймс Матис: Путин е като персонаж на Достоевски – бълнува за чудовища

Вижда само 2 категории хора: подчинени и врагове…