Primorsko klub

Първи симпозиум :„Проучване и опазване на биоразнообразието на Европейските крайбрежия“

 

В Международния ден на Черно море за тази среща ни съобщават от ЕКОПАН

 

 

 

New ImagedsadqwdwdwqКрайбрежната зона на Европа представлява огромен природен конгломерат, формиран от няколко основни екологични комплекса. Част от тях е брегът на Черно море – крайбрежни гори, естуари, крайбрежни лагуни, лимани, блата и други влажни зони, клифове (високи стръмни крайморски брегове), крайморски дюни и пясъци и др.

Бреговата ивица е буфер между морето и сушата. Проучването на процесите, които протичат там, показва състоянието на природната среда и биоразнообразието, както и резултатите от човешката инвазия (пример -Слънчев бряг). Европейската агенция за природна среда в част V, абзац 35, на своите доклади акцентира предимно заплахите и последствията от лошо управление. Но съвременния мениджър може да управлява ефективно само тогава, когато познава достатъчно и в дълбочина проблемите пред които се изправя. А знанието е отговорност на учените, експертите.

Първият европейски симпозиум, посветен на проучването и опазването на биоразнообразието на Европейските крайморски крайбрежия ще се проведе от 8-12 май 2017 г. в Приморско, ваканционно селище „Приморско клуб“, хотел „Магнолия”. Той ще допринесе за бързия трансфер на научните постижения и концентрация на значителна част от капацитета на научния потенциал на ЕС по важен проблем на общността – неговото крайбрежие. В Международния ден на Черно море за тази среща ни съобщават от ЕКОПАН.

Достигането на целите на мащабната научна проява се гарантира от петте основни направления по които се изготвят и ще бъдат изнесени доклади: История и формиране на крайбрежието на Европа; Богатство и опазване на флората и растителността; Богатство и опазване на фауната и зооценозите; Богатство и опазване на хабитатите; Добри практики в управлението.

Предвидените „кръгли маси“ и постерни сесии ще дадат възможност за богато илюстриране на темите и разширяване на връзката „наука – практика”. Присъстващият голям брой експерти от сходни научни области ще допринесе за уточняване на различните мнения,  ще позволи коректна оценка и критичен поглед върху съвременното състояние на Крайбрежието. Това е здравата основа, която дава възможност да се формулират препоръки и решения към ЕС, ЕП и страните от ЕС. Те са важни не само за науката, но и за крайморските общини на целия съюз.

За провеждането на престижната среща бе избран хотел „Магнолия“, който не само предоставя подходящи условия за конгресна работа, но е разположен в изключително богата паркова среда и в близко съседство със защитени територии и ПП “Странджа“.

Освен докладите организаторите планират и няколко малки експедиции за запознаване с българската крайбрежна флора и фауна, с исторически забележителности, които изобилстват в района. Особено важна е близостта с голямото реликтно богатство на Странджа планина и нейното Черноморие.

На картата на Европа българското черноморско крайбрежие е дълго само 350-400 км. Но тук са съсредоточени около 30% от националното биоразнообразие и около 15% от консервационно значимите видове и съобщества. Много от тях са уникални. Цялото европейско крайбрежие е 100 пъти по-дълго от българското. С крайбрежията на вътрешните морета цифрата е още по-внушителна. Но ако в работата си симпозиумът достигне до опознаването на дори малка част от живите богатства (и проблемите) на европейското крайбрежие, това ще бъде несъмнен успех. Досега в Европейския съюз не е имало подобен научен форум.

За този успех работят вече няколко години учени и представители на БАН, Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, Университета в гр. Инсбрук (Австрия), ЕКОПАН в сътрудничество с Община Приморско и „Приморско клуб” ЕАД, както и неправителствените организации „Опимус“, „Черноморска Странджа”, „Морски сговор” и черноморски  общини.

Организацията на европейската научна среща в Приморско е в напреднала фаза. Над 50 водещи наши и чужди специалисти са заявили доклади и участия. Това позволи на Почетния председател на симпозиума академик Никола Съботинов (дългогодишен председател на БАН) да подготви  официална покана за патронаж към вицепремиера Томислав Дончев, Министъра на околната среда и водите и Областния управител на Бургас.

Думата „Първи европейски“ издава намерението на Организаторите да поставят началото на поредица от научни събития и срещи в Приморско. По този начин гр. Приморско и „Магнолия” ще се превърнат в действен конгресен център от европейски мащаб.

На снимка:

  1. За своите нови условия за конгресна работа и съпътстващ отдих, за провеждането на престижната среща бе избран хотел „Магнолия“ на в.с. „Приморско клуб” ЕАД, който се отличава с изключително богата паркова среда и близко съседство със защитени територии.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *