40e4a377937a2ae33884a9f075ab7f2f

Несебър ще отбележи Деня на народното единство на 4 ноември

По този случай на 4 ноември от 18.00 ч. в зала СОЧИ в  стария Несебър Общинска организация Движение Русофили-Несебър и Община Несебър организират музикално-литературен концерт с участието на Иван Константинович Касянов, бивш солист на Александровския ансамбъл на Руската армия, заслужил артист на РФ, и Людмила Ивановна Михайлова, заслужил деятел на културата.
На 4-ти ноември 1612 година руското народно опълчение освобождава Москва от окупантите.

След няколко месеца на Земския събор представители на всички съсловия избират руския монарх и полагат основите на една бъдеща мощна и просперираща държава. От средата на 17-ти век в памет на освобождаването на столицата, ежегодно на тази дата се чества празника на Казанска Богородица, с иконата на която руските полкове влизат в отвоюваната от интервентите Москва.

През 20-ти век тази традиция е прекъсната, а в 2005 година държавният празник отново е възроден. Отбелязва се като Ден на народното единство.

Духовните лидери на Русия, по чиято инициатива е възроден празника, призовават той да стане „Ден на добрите дела”, ден, в който хората с различна националност, вяра и убеждения, от различни социални групи, да се осъзнаят като единен народ с обща историческа съдба и за общо бъдеще на Русия.

Местата в залата са ограничени.
Вход свободен.

Несебър  будет отмечать День народного единства.

По этому  случаю  4 –го ноября  в 18.00 ч. в  зале СОЧИ   в  г. Несебр  Общинская  организация  Движение Русофилов-Несебр и  Община  г.  Несебр  организует  музыкально –литературный  концерт в  участием Ивана Константиновича Касьянова,  заслуженного артиста РФ,  солиста ансамбля песни и танца российской армии им. В.А. Александрова,   и Людмилы  Ивановны Михайловой, заслуженного деятеля культуры РФ.

4-го ноября 1612  года русское народное ополчение  освобождает Москву от оккупантов. Через  несколько месяцев  на Земском  Соборе представители  всех сословий  выбирают русского монарха  и  закладывают основы будущей  могущественной и процветающей  державы.  С   середины  17-го века, в  этот день,  в память об освобождении столицы ежегодно  отмечался праздник  Казанской  Богоматери,  с иконой которой, русские  полки вошли  в  отвоёванную  у  интервентов Москву. В 20-м веке эта  традиция  была нарушена, а  в 2005 г. государственный  праздник был снова  возрождён и отмечается как  День народного единства. Духовные   лидеры  России, по инициативе которых  праздник  был возрождён,  призывают  к  тому, чтобы он стал  Днём добрых дел,  днём , когда  люди разных национальностей, вероисповеданий  и  убеждений,  различных социальных групп,  осознали себя единым  народом с  общей исторической  судьбой  во имя  общего будущего России.

Количество в  зале ограничено.

Вход  свободен.

Христо Николов
Председател на
Общинска организация РУСОФИЛИ

……………………………………………………………………………………………………………………

На 4 ноември в Русия се отбелязва Деня на народното единство. Празникът е бил учреден в чест на важното събитие в живота на страната – народното опълчение освобождава Москва от полско-литовската интервенция през 1612 г.

В онова смутно, по определението на историците, време Руската държава била обхваната от вътрешни междуособици и била на границата на разпадането. Но народът успял да се обедини, да отстои независимостта си и да възроди Отечеството. На 4 ноември народното опълчение под предводителството на Козма Минин и Дмитрий Пожарски успешно щурмувало наближаването към московския Кремъл, като принудили командването на полската армия незабавно да подпише капитулация. Пръв в освободения град влиза Дмитрий Пожарски с иконата на Божията Майка в ръце. Тъкмо тя, както свято са вярвали в Русия, е и помогнала да бъде защитена Московската държава от полското нашествие.

През 1625 г. Дмитрий Пожарски в чест на Казанската икона на Божията Майка и победата над поляците със собствени средства построил на Червения площад дървена църква. Каменният Казански събор се появил през 1635 г., той бил построен на мястото на изгорялата по време на пожара на Москва дървена църква. През 1649 г. цар Алексей Михайлович издал указ, че 4 ноември е национален празник, денят на казанската икона на Божията Майка. Празникът се отбелязвал в Русия до Революцията през 1917 г.

През 2005 г. той бил възстановен – президентът Владимир Путин подписва указ за учредяването в Русия на 4 ноември на националния празник Ден на народното единство – в честа на Казанската икона на Божията Майка и победата на руската армия над полската нашествие.

Историята показва, че руският народ е единен в трудни за Русия години. Така е било преди 400 години, когато Минин и Пожарски създавали народното опълчение, и преди 200 години, когато е трябвало да се противостои на армията на Наполеон. Така е било, когато на територията на страната са нахлували хитлеристките войски. В мирно време единението, колкото и да е странно, е по-трудно. Възможно е Денят на народното единство да помогне за това.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2014_11_04/Rusija-otbeljazva-Denja-na-narodnoto-edinstvo-3741/

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *