147603854227642

Ивайло Калфин:Смяната не означава промяна

Ивайло Калфин:Смяната не означава промяна

 

„Очевидно, че изборите за шестия български президент не беше мажоритарен, а партиен. И не е въпрос на смелост да коментирам това, а на обективност“. Това заяви кандидатът за президент на коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин минути след огласяването на първите резултати от проведените избори в ефира на БНТ.

„Такъв беше изборът на гражданите на България. Моите колеги от ПП АБВ и от коалицията ни въобще, се надявам да оценяват резултата, който постигнахме в така сложената политическа ситуация. Нашият партиен вот се затвърждава и аз благодаря на всички, които гласуваха за мен. От конкретния резултат, който получихме обаче, няма как лично да съм удовлетворен“, каза още Калфин.

На въпрос към кого ще насочи своите избиратели да гласуват на предстоящия след седмица балотаж, Калфин заяви, че тепърва ще започнат консултации по въпроса и ще се решава. „Нека видим и крайните резултати на тези, които ще отидат на балотаж. Но по принцип не смятам, че смяната може да е промяна. Пък и нашите избиратели не са хора, които могат да се подведат и поведат само по партийна препоръка“, допълни Ивайло Калфин.

„Мнозина от гражданите явно са припознали г-н Радев като алтернатива на ГЕРБ и Цецка Цачева. След този вот очевидно инициативата се пренася в друга централа и вече няма да е само и единствено в ръцете на премиера“, обясни Калфин. Той разясни, че за разделението на левицата вината носи само и единствено БСП. „Не ние създадохме „втора писта“ в левицата, а БСП и Румен Радев. Политиката не е отмъщение и не бива на тази основа да се вземат решения от партийните централи. Ако бяхме заедно, може би още на първия тур щяхме да имаме избран президент и то не заради механичното събиране на гласовете. А защото хората щяха да имат усещането за обединена и силна левица“, каза в заключение Ивайло Калфин.

………………………………………………………..

Румен Петков: Резултатите от вота ясно показват, че правителството трябва да подаде оставка

Предложихме най-добрите, най- силните кандидати, за съжаление не се получи

Резултатите от вота ясно показват, че правителството трябва да подаде оставка. Ние преди година предупреждавахме, че в някои сектори като отбрана, сигурност, здравеопазване и външна политика има провал и последствията са видими в момента. Това заяви в ефира на БТВ зам.-председателят на АБВ Румен Петков. „Мисля, че при такъв „фотофиниш‘“ между ГЕРБ и основния им опонент за балотажа, здравата, моралната позиция, е министър –председателят да подаде оставка.

При един такъв резултат няма никакво значение половин процент отгоре или отдолу си в сравнение с опонента си.  Защото той е показателен за срива на доверието към мандатоносителя и посочва ясно необходимостта на българския гражданин да бъде дадена възможност да направи нов избор.“

Румен Петков коментира и начина, по който е протекла предизборната кампания в контекста на крайните резултати от вота. „Тази кампания имаше много особености. Това беше кампания, в която всъщност социолозите зададоха тона. Всъщност, предварително се предпостави един изборен резултат, фаворизиранибяха двама кандидати и не се състоя политически дебат. Двама от кандидатите се държаха като „Булката беглец“. Истината е, че предложихме най-добрите, най- силните кандидати, за съжаление не се получи“.

 

 

По отношение на балотажа Петков заяви: „ЩЕ подходим така, както сме подхождали винаги–принципно. Ще направим вътрешнопартиен референдум, с който ще попитаме нашите членове и симпатизанти, как те виждат своето участие на втори тур. Разговаряхме и с нашите коалиционни партньори и пак казвам, правилният подход е да попитаме, членовете и симпатизантите си. Това е почтено от гледна точка на хората които залагат на нашата кауза и на нашите политики.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *