ABV_PL_1012-1

На 10 декември през 1877 г русите превзеха Плевен

Представители на ръководството на ПП АБВ сведоха глави пред подвига на загиналите за Освобождението на Плевен

Председателят на ПП АБВ Румен Петков, председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка и представители на младежката организация на политическата сила, както и представители на ръководството на партията, поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен. Те присъстват на честванията днес, където с панихида, отслужена от Плевенския митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници, започна тържественият ритуал по повод 10 декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение преди 141 години.

Посланикът на Русия в България Н. Пр. Анатолий Макаров приветства домакини и гости по повод 10 декември. Той подчерта, че краят на Руско-турската война доведе не само до установяване на суверенна българска държава, но даде тласък и на другите балкански народи да отхвърлят османската зависимост.

На днешната дата през 1877 г, след тримесечна обсада, руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен. Битката е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.), тъй като от победата в това сражение зависи дали руските войски ще продължат по-нататъшното си настъпление в пределите на Османската империя. С падането на Плевен във войната настъпва прелом в полза на Русия. Рано сутринта на 10 декември 1877 г. части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч. Осман паша приема предложената му безусловна капитулация и командваната от него 43-хилядна армия попада в плен. Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) е довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава. Предизвиква се от подема на националноосвободителните движения на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина (1875-1878 г.), с което започва т. нар. Източна криза, Старозагорското въстание (1875 г.), Априлското въстание (1876 г.) в България) и широкото обществено движение в тяхна подкрепа. Целта на Русия е да подпомогне революционното движение в стремежа си да засили своето влияние на Балканите и да премахне някои неблагоприятни за нея последици от Кримската война (1853-1856 г.).

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *