2(24)

НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА И БЪЛГАРСКИЯТ ФЕРМЕР

 

Националната ни библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, която преди няколко дни отбеляза своята 144-та годишнина с изискано тържество, съхранява изключителна колекция от издания, които създават представа за богатствата на традиционната българска фермерска култура. Историята на българското фермерство, описана в списания, книги, нравоучителни беседи, съвети за здраве и работа сред природата, беседи за задружност и взаимопомощ и много още, ни връща към времето, когато неговите практики и постижения са били ценени и много популярни в страните от днешния Европейски съюз. Днес те заслужават нов прочит.

sn(4)На тази тема бе посветена срещата на доц. Красимира Александрова – директор на Националната библиотека с председателя на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. На нея бяха обсъдени широк кръг от идеи и възможности за съвместна работа по посока на развиващата се европейска инициатива за интелигентно европейско село и потребността от преосмисляне и възстановяване на ценни практики и постижения на българските фермери.

Двете страни се договориха да подпишат меморандум, който да предвижда възстановяване на Пролетния фермерски празник – търговско изложение в София, на който да се предлагат най-добрите постижения на българските фермери. Целта е да се популяризират оригинални български традиции и да се поощри формирането на съвременна национална фермерска култура.

1(31)Доцент Красимира Александрова дари на ръководителя на Българския фермерски съюз току-що издаденото „Аджарско евангелие“ с произход от днешното село Свежен, Карловско с пожелание свещената книга да бъде пътеводно начало при възстановяването на традиционния български морал и задружност.

 

 

 

 

На снимките:

1.Доц. Д-р Кр. Александрова и Г. Стоянов по време на срещата, която завърши с общо решение за съвместна дейност.

2.Оригинал на аджарското евангелие може да бъде видян във фоайето на националната ни библиотека.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *