IMG_1083 (1)

КЛАДНИШКИ МАНАСТИР „СВЕТИ НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ”

Уважаеми читатели,големият приятел на Несебър и наш уважаван сътрудник инж.Георги Петрушев  ни предостави за публикуване своята книга „Софийската Мала Света гора”.

Тя е издадена на електронен носител от Съюза на слепите в България.

В книгата са описанията на двадесет и два от манастирите в Софийски район, които имат хилядолетна история и достойно настояще.

С благодарност към автора за неговият уникален труд , ще публикуваме интересната информация за манастирите,която трудно може да се намери така интересно синтезирана и всеобхватна.

В навечерието на Коледа ,започнахме публикуване периодично  информация за един манастир в секцията „Общество“ на сайта.Четвъртата ни публикация днес е за Кладнишкия манастир.

Приятно четене!

Той се намира на десния долинен склон на Кладнишката река, на километър и половина от центъра на село Кладница по пътя за хижа „Селимица” на 1185 м. надморска височина.

IMG_1089 (1)Според едно предание манастира първоначално е бил разположен в средновековната крепост в местността „Градище” на 300 метра над сегашното му място. Постепенно той се е отделил от крепостта и се е устроил в това положение.

Тази Света обител е била много уважавана и посещавана от Християнското население от околните села.

След установяването на османлиите по тази част на България крепостта и манастира били разрушени до основи.

Повторното изграждане на манастира е станало през 1841 г. със средства на родолюбивия Мърчаевец Спас Бурнов. Малко по-късно за това му деяние той бил убит от турците в манастирската църквица;

IMG_1090 (1) Преустроен през 1866 г. манастира бил изографисан 1883 г.

Малката ц-ва е разположена в средата на манастирския двор. Стенописите в храма се отличават с наивитет и илюстративности повечето от тях са придружени с имена на дарители.

В двора има няколко битови сгради. Той е мъжки, обитаем.  Празникът му е на 6 декември – Никулден.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *