DSC09258-1

ДНЕС СЕ СРЕЩНАХ С Р.К.

g_chaldykovГеорги Чалдъков

Prima donna assoluta на 85 години

Доказано е, че от съчетание на гените на Хронос – времето, и Гея – земята, се раждат големи таланти. Така през 1934 година в Бургас се раждат: Олга Шевкенова, Елисавета Иконописова, Димитрина Гюрова-Савова, Антаоанета Войникова, Христо Фотев, Любомир Йорданов, Хиндо Касимов…

И разбира се Райна Кабаиванска – на 15 декември 1934 година.

„Днес видях Д.Г.” – написал в дневника си Иван Вазов. Когато през 1998 г. за първи път отидох да работя в Института по невробиология в Рим, написах в писмо до мои приятели: „Днес се срещнах с Р.Л.М.”

През 2002 г. в Модена, Италия, се проведе междуна­роден симпозиум, посветен на Рита Леви-Монталчини – Нобелов лауреат за медицина-1986. Знаех, че в този град живее Райна Кабаиванска – prima donna assoluta на съвременната опера. Знаех, че е родена на 15 декември в Бургас, в центъра на града, на улица „Богориди” 4 – дете на гимназиална учи­телка по физика и известен ветеринарен лекар, писател и бохем, често посещавал Гражданския клуб на „Богориди” 18, където е работил баща ми. Знаех, че след това са жи­вели до храма „Свети свети Кирил и Методий”. И спо­мените на Райна Кабаиванска за Бургас: „Бургаският плаж е най-силният ми спомен от детството. Спомням си мъчителните и прелестни часове, когато чаках майка ми да се върне от училището. На площада полека се утаяваше вечерта… Отдалеч разпознавах мотоциклета на баща си, купил го беше на старо и имаше необикновен гръмовит характерен глас в общо взето тихия град. Срещу нас беше къщата на Любомир Бодуров, който тогава още не беше певец. Спомням си и вечерите на плажа. Те бяха светли и спокойни вечери от края на лятото. Баща ми имаше мно­го приятели тук… В такава вечер те печаха прясно улове­ната риба. А в морето съвсем близо се люлееха дини – така ги изстудяваха.”

Завършва оперно пеене и пиано в Консерваторията в София. Печели стипендия, заминава за Италия и ста­ва най-виртуозното belcanto на света – триумфира в нюйоркската опера „Метрополитън”, миланската „Ла Скала”, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой теа­тър, Ковънт Гардън, Карнеги хол, Националната опера в София…. Пет пъти е обявявана за най-популярна личност и три пъти за музикант на годината в Италия. И разбира се – почетен гражданин на Бургас. През 2000 г. Венеция я дарява с Голямата награда „Един живот, посветен на музи­ката”. Президентът на Италия я прави Кавалер на ордена на Италианската република за гражданска доблест и за из­ключителен принос в изкуството.

Знаех и за основания от нея през 2001 г. майсторски клас в Нов български университет в София, за българо-итали­анския й проект „Райна Кабаиванска представя свои сту­денти на международна сцена”. И за Фондацията „Райна Кабаиванска”, която дава стипендии на надарени певци в България и чужбина.

Така, през 2002 г. в Модена като бургазлия имах всички основания да се опитам да се срещна с Райна Кабаиванска. ­

Но куражът не ми стигна, остана само написаното „Днес се срещнах с Р.К.”.  И надеждата, че някой ден това може да се случи – в Бургас, Рим или Модена. Сега й пожелавам да надмине годи­ните на Р.Л.М., която живя 103 години.

Послепис

Здравей, приятелю!

Адмирации за последната редакция на есето. Сега вече то ухае наистина на море, на Бургас, на бохемския му дух и Тя – Голямата Райна Кабаиванска (прибавил „каба” и „ски” към фамилното си име – как, от Иванов, го е натаманил онзи далечен чешит баща й д-р Ячо Кабаивански) вече е съвсем наша и истинска бургазлийка. Дерзай и нека музата ти все така те осенява. Ти можеш още и го прави както досега.

Прегръщам те,

Д-р Дичо Палазов

Бургас, 14 декември 2010

Отговорих му:

Драги Дичо!

Благодаря! Тези твои думи ще ги сложа в рамка на сте­ната, като майсторско свидетелство.

Бургаски твой,

Георги

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *