4(1274)

  Ретро:С „молотовки“ карали кооператори на почивка в Слънчев бряг

  Ретро -19 август 1959

  По пътищата и летовищата на Черноморието                                                                                                         

   

  Заглавието под текста „По пътищата и летовищата на Черноморието” е публикувано на 19 август 1959 г. във  вестник  „Отечествен фронт” .Изданието ни връща преди 58 години назад във времето, давайки ни представа за това, как се е развивал тогава туризмът в най-големия ни комплекс „Слънчев бряг”:

  „Влаковете, самолетите и параходите, които превозват летовници за нашите черноморски курорти, тези дни са препълнени. Черноморското лято е в разгара си – сега слънцето е най-силно, морето – най-топло, пясъците – най-горещи.

  Всичките 2400 (!) легла във великолепните хотели на „Слънчев бряг” са заети от чужденци и българи. В двата профсъюзни почивни дома от месец май досега са летували над три хиляди работници и служители, а в почивния дом за трудещите се селяни са се отморили за същия период 1400 кооператори и кооператорки.

  Големи групи от екскурзианти – работници и кооператори, непрекъснато минават по Черноморското крайбрежие. По пътищата към курортите ежедневно се придвижват по 700-800 превозни средства с летовници.

  Само в един неделен ден са преброени 140 молотовки * от Ямболски окръг с по 25 кооператори, дошли до Несебър. Общо движението по пътищата в окръга е около десет пъти по-голямо това лято в сравнение с миналото.

  Голямото оживление в черноморските курорти е ярък показател за нарасналото благосъстояние на трудещите се в нашата страна”.

                                        Брой 3609/ 19.08.1959 -вестник „Отечествен фронт”-

  …………………………………………………………..

  1908 * „Молотовки”. В действителност става дума  за модела ГАЗ 51, познат още като „Молотовка“, една от емблемите на бившия СССР в България- от 1958 г. Наскоро издирвайки публикацията от архива попаднах и на този  екземпляр, който е на възраст 59 години и реални 4 000 километра пробег.

  Камионът, по аналог на ГАЗ 51, е собственост на ретро колекционера Здравко Карчин.

  Собственикът му го купува от армията и след лека реконструкция превръща подвижната ГСМ-помпа в бордови камион.Тогава молотовката се използвала като редова товарна машина, но не само по маршрута Ямбол-Несебър и обратно чисто новият камион  с покривало-брезент своеобразно се превръщал в автобус.

  Историята на марката ГАЗ започва още през 1929 г. Тогава на 31 май е сключен договор между СССР и американската фирма Ford Motor Company за техническа взаимопомощ. Последната се заключава в това, янките да обучат братушките и да им дадат лиценза на техeн модел. Първото возило е камион наречен НАЗ-АА.

  След Войната руснаците тайно „заимстват“ малко от един модел на Studebaker и така на бял свят се пръква култовата „Молотовка“.

  Максим МОМЧИЛОВ

   

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *