Je suis Charlie! Отговорът на карикатуристите

Рисунка-Христо Комарницки,България Хладнокръвното масово убийство на десетима журналисти и двама полицаи в редакцията на легендарния сатиричен седмичник „Шарли едбо“ в Париж очаквано предизвика гневния отговор на карикатуристите по целия свят...
| Източник: mediapool.bg

Рисунка-Христо Комарницки,България

Хладнокръвното масово убийство на десетима журналисти и двама полицаи в редакцията на легендарния сатиричен седмичник „Шарли едбо“ в Париж очаквано предизвика гневния отговор на карикатуристите по целия свят в четвъртък.

Много печатни издания посветиха и първите си страници на кървавия терористичен акт, заявявайки директно „Не“. Други публикуваха много от популярните шаржове на „Шарли ебдо“, които от години бодат очите на религиозни фундаменталисти и управляващи.

Всички реакции на колегите на Стефан Шарбоние – Шарб, Жан Кабю, Бернар Велияк – Тинюс и Жорж Волински, основните карикатуристи на „Шарли едбо“, разстреляни при атаката в сряда, бяха еднозначни – ние не трябва, не можем и няма да бъдем заставени да замълчим.

„Не можах да спя през нощта, мислите ми са с моите френски колеги карикатуристи, с техните семейства и близки“, написа в Туитър австралийският карикатурист Дейвид Поуп, рисуващ за в. „Канбера таймс“, предава БТА.

Неговата рисунка показва безжизненото тяло на карикатурист и маскиран въоръжен фундаменталист, който държи все още димяща пушка и казва: „Той пръв извади пищова“ (игра на думи с английския глагол в минало време „drаw“, означаващ на български „нарисува“ и „извади оръжие“ – бел.ред.).

Индийският карикатурист Манджул пък е нарисувал самолет, взривяващ се при умишлен удар в Айфеловата кула, острият връх на която е преобразуван в писец на мастилена писалка.

На една от най-изразителните рисунки е изобразено бяло поле. Карикатурата е на Кристиан Адамс от лондонския „Дейли телеграф“ и иронично демонстрира „одобрена от екстремисти карикатура“. Друга карикатура в същия вестник показва въоръжен бандит, който казва на друг: „Внимавай, те може да имат писалки“.

Mediapool публикува някои от най-въздействащите карикатури и корици на издания по темата:

Print Friendly
FacebookСподели