Премиерът реши:БАН ще определи политиката на България към Македония

  Учените трябва да кажат какво е „добросъседство“    Никола Лалов   Премиерът Бойко Борисов възложи на Българската академия на науките да подготви българската политика към Македония и задължи председателят...
| Източник: Mediapool.bg
 
Учените трябва да кажат какво е „добросъседство“
 

Премиерът Бойко Борисов възложи на Българската академия на науките да подготви българската политика към Македония и задължи председателят на академията да присъства на всички правителствени заседания.

 

„Възложихме на БАН, тъй като има три института, по точката „Добросъседство с Македония“ да ни развият един материал какво да разбираме и когато отидем да гласуваме в Брюксел или се изказваме с президента и другите длъжностни лица, да имаме това, което БАН ни е подготвило“, заяви Бойко Борисов по време на правителственото заседание в сряда.

 

Борисов обяви, че е задължил председателят на БАН Стефан Воденичаров да присъства на заседанията на правителството и да оказва помощ при различните теми, които се обсъждат.

Поканени, но не и задължени, поне засега, са ректорите на висшите учебни заведения.

 

Не е ясно как нормативно ще бъде уредено задължението на Воденичаров, който е специалист по технология на металите.

 

Разпореждането на премиера БАН да излезе с доклад за българската политика към Македония влиза в колизия с Външно министерство. Външният министър Николай Младенов съобщи още през септември миналата година, че се изготвя негов доклад за политиката на България към съседите й, който да бъде обсъден от депутатите. Според Младенов документът трябваше да бъде готов до края на миналата година, но това не се стана.

 

Въпреки че според премиера не е ясно какво е „добросъседство“, работни групи от външните министерства на България и Македония вече започнаха работа за подготовката на договор за добросъседство и сътрудничество. Те проведоха среща в Крива паланка през декември, а до дни се очаква да се срещнат и на българска територия.

 

Не става ясно и защо БАН трябва да определя какво означава „добросъседтво“, при положение че терминът е определен от европейските институции.

 

След като правителството на Борисов в първите си три години продължи подкрепата към македонската евроинтеграция, в края на мандата му България се нареди сред страните, които не подкрепиха Македония за даването на дата за начало на преговори с ЕС. Така Европейската комисия реши да представи нов доклад какво е постигнала Македония в три области – реформите, спора за името с Гърция и добросъседските отношения.

Print Friendly
FacebookСподели