84 партии искат участие в местния вот

Диляна Панайотова © БГНЕС В ЦИК кипи усилен труд, заяви говорителят на комисията Ралица Негенцова по време на брифинг. 79 заявления от партии са подадени до момента за участие в...
| Източник: news.bg

Диляна Панайотова

В ЦИК кипи усилен труд, заяви говорителят на комисията Ралица Негенцова по време на брифинг.

79 заявления от партии са подадени до момента за участие в местния вот. Крайният срок за подаване на заявленията изтича днес в 17.00 часа. 25 са вече регистрираните партии за участие в местните избори наесен.
По-късно от ЦИК уточниха, че още пет партии са подали своите документи, като с това общият брой на желаещи да участват в местните избори става 84.

Негенцова обясни още, че Главна дирекция ГРАО непрекъснато донася нови списъци с проверени партийни подписки. По думите й тези партии, за които проверката на ГРАО все още не е дошла, ще бъдат регистрирани, а след като пристигне проверката и ако има някаква нередност, те ще бъдат отписани.

От 5-ти август ЦИК започна да приема заявления на партии и инициативни комитети за участие в президентските избори. До момента 7 партии са подали заявление за участие в президентския вот – ГЕРБ, Български демократически форум, ВМРО-БНД, „Атака“, СДС, ДСБ и Национален фронт за спасение на България. Три пък са инициативните комитета, заявили участие – Инициативният комитет, издигащ Димитър Куцаров за президент и Камелия Тодорова за вицепрезидент; Инициативният комитет, издигащ Атанас Йорданов за президент и Муса Али за вицепрезидент; Инициативният комитет, издигащ Меглена Кунева за президент и Любомир Христов за вицепрезидент.

От ЦИК посочиха, че е върната подписката на партия „ДРОМ“, тъй като не са събрани достатъчно подписи. Партията има срок да ги събере до 17.00 часа днес.

Определен е броят на членовете на секционните избирателни комисии. В секция с избиратели до 500 души членовете на СИК ще са 7, но не по-малко от 5. В секции с избиратели над 500 души – до 9, но не по-малко от 7 и за подвижните избирателни секции – до 7, но не по-малко от 5.

 

Print Friendly
FacebookСподели