4 млн. долара на час струвала на Америка войната в Афганистан

news.bg © БГНЕС Близо 715 млрд. долара са били похарчени за американската военна кампания в Афганистан от 2001 г. насам, сочат данни на неправителствена организация, която изследва американския бюджет и...
| Източник: news.bg

news.bg
афганистан, кабул, афганистан бомба© БГНЕС

Близо 715 млрд. долара са били похарчени за американската военна кампания в Афганистан от 2001 г. насам, сочат данни на неправителствена организация, която изследва американския бюджет и военните разходи на Америка.

Според изчисленията войната в Афганистан струва на американските данъкоплатци 4 млн. долара на час въпреки изтеглянето на повечето американски войници от страната в края на миналата година.

Въпреки това тези 715 млрд. долара са измамни, отбелязват от НПО-то, тъй като те не включват пълния отчет на всички разходи покрай войната, включително бъдещите харчове за медицински грижи на ранени войници и ветерани, съобщава иранската телевизия „Прес ТВ“.

Разходите за разполагането на само един войник в Афганистан са приблизително 1 млн. долара на година, което надвишава два пъти оценките на Американския конгрес от 2006 г.

Икономистката от Харвард Линда Билмс е изчислила през 2013 г., че войните в Афганистан и Ирак са се превърнали в „най-скъпите войни в историята на САЩ„.

Print Friendly
FacebookСподели