Ген. Михо Михов, АБВ: Трябва да вървим към по-широки коалиции ……..

Ген. Михо Михов, АБВ: Трябва да вървим към по-широки коалиции с туширане на етническите противопоставяния и недопускане на противопоставянето на поколенията 17 Август 2014 | 11:00 | БНР, „Неделя 150“...
| Източник: Агенция "Фокус"

Ген. Михо Михов, АБВ: Трябва да вървим към по-широки коалиции с туширане на етническите противопоставяния и недопускане на противопоставянето на поколенията

17 Август 2014 | 11:00 | БНР, „Неделя 150“

Снимка: АБВГен. Михо Михов, АБВ: Трябва да вървим към по-широки коалиции с туширане на етническите противопоставяния и недопускане на противопоставянето на поколенията
Снимка: АБВ
Ген. Михо Михов – член на Гражданския съвет към ПП АБВ, в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР
Водещ: Българският генерал от авиацията, летец пилот „първи клас“ ген. Михо Михов – за кампанията, за участието в нея на политическа партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). Вие самият каква кампания мислите да водите?
 Михо Михов: Аз самият мисля да водя позитивна, добронамерена кампания, която отговаря на нравствените норми за човешко поведение в обществото.
 Водещ: Какви са шансовете на АБВ? Тъй като немилостиво е последното изследване на една от големите агенции – тя не дава шансове на АБВ в предстоящия вот.
Михо Михов: Аз не бих се ангажирал с дълбоки анализи на проучванията, за които имам информация. Но както казва лидерът на партия АБВ Георги Първанов, АБВ трябва да стане незаобиколим фактор в обществено-политическия живот. И макар и да няма високи шансове, според мен си струва тази нова партия да разнообрази и да разшири политическия спектър на нашето общество, тъй като за мен възвръщането към Член 1 на Конституцията до 1989 г. е недопустимо. Ние във всички случаи трябва да вървим към по-широки коалиции, с туширане на етническите противопоставяния и особено недопускане на противопоставянето на поколенията и генерациите на България.
  Водещ: Но вие знаете, че това е един цитат – „незаобиколим фактор“ е изразът на Ахмед Доган за положението на ДПС, че винаги така или иначе е предпочитан партньор.
 Михо Михов: Е нека те да поспорят – президентът Първанов и Ахмед Доган, кой е авторът. Но аз си мисля, че и в единия, и в другия случай незаобиколимостта е добра. По-важното е да възстановим българската държавност. Защото както казва Стефан Цанев в разговора си с унгарския професор, ние генетично сме обременени от славяните с мързел и от анархизма на траките, но е време вече да разберем, че прабългарите 12 държави днес не допускат с духа си да разрушим нашата държава по тези земи.
 Водещ: Първанов и Доган в какви отношения са напоследък?
 Михо Михов: Искрено да ви кажа, не съм контактувал нито с единия, нито с другия като трето лице. Доколкото разбирам, президентът Първанов е сдържан по отношение на участието на ДПС в следващите правителства. Струва си, както вече споделих, да има една много широка коалиция, която да вразуми най-умните и разумни управници във всички партии.
 Водещ: Това, разбира се, не става с вразумяване, а със силата на числата, които се печелят на избори.
 Михо Михов: Абсолютно сте права. Но понеже често те се подлагат на съмнение колко са искрени. И както се казва, дано това служебно правителство направи избори, които носят избор, дори носят подбор между политическите партии и листите.
 Водещ: Направи впечатление постоянството, с което Първанов пледира към президентска република. Разбира се, пътят към промяна на Конституцията изглежда доста сложен. Вие уверен ли сте, че това е възможно?
Михо Михов: На този етап е невъзможно, но партия АБВ, на която аз не съм член, а съм член на Гражданския съвет към тази партия, счита, че с анкетата, която провежда, подготвя българското общество към такива размисли. Ние говорехме за нашата държавност, но изконно като че ли българинът има нужда от Кубрат с пръчките и от една личност, която… както Кубрат и Симеон Велики са били най-учените държавници – да издигнем именно такъв, най-патриотично настроен, високо подготвен, интелигентен млад президент с високи пълномощия.
 Водещ: Има много големи упреци към вашето движение и към политическата партия, че се свързват с олигарси. Някакви подобни мнения се изказват. Как ще излезете от такава квалификация?
Михо Михов: Това не е добре. Аз лично не съм чувал подобни квалификации. Присъствал съм на доста форуми от самото създаване на гражданското движение АБВ. Считам, че хората, които го оглавиха и които в момента ръководят и партията, са доста почтени, в сравнение с много други, които са във властта вече 10-20 години.
 Водещ: Това, което аз казах, е цитат от изказване на Божидар Димитров в един седмичник. Той твърди, че в момента Първанов е в обкръжението на мултимилионери, които членуват в партията му. Това за кого се отнася? Има ли такива мултимилионери около вас?
Михо Михов: Не бих назовал имена, дори не разграничавам такива личности. Аз самият не съм запознат с персонажите, които са около него или които го съветват, но не допускам подобно обкръжение на президента Първанов. Не допускам той да докара нещата дотам, които ще го провалят. Той има мисията с този си проект да възроди държавността и да подкара нещата към президентска република, за да утвърдим България по тези земи. Водещ: Но президентска република – това е много тясно свързано със самата личност, с фигурата на президента. Сам Първанов отказа да води листа в предстоящите парламентарни избори. Какъв е проблемът в България, г-н Михов – това с капацитета на фигурите, които се появяват на сцената ли?
 Михо Михов: Да, аз си мисля, че е с капацитета на фигурите, които се появяват на сцената и които са изтласквани по един непочтен начин, благодарение на своето властолюбие и посредственото отношение към изборите, за което вече казах – да има избор и най-вече подбор. Много от личностите, които управляваха, дори експертите през последните месеци и години се оказаха лоши управленци. А на нас ни трябват именно такива и всяка партия в една широка коалиция за в бъдеще би следвало да изведе от своите редици като управленци, министри на всички областни нива и в кметствата най-подготвените си кадри. Няма да се оправим само със съюзни консултации и с преданост към НАТО и Европейски съюз. Много скоро ще ни загърбят, ако този капацитет е умрял. Аз дори в моята по-тясна сфера в Българската армия се чудя – последното правителство предприе стъпки за нова визия, нова организационна структура на въоръжените ни сили и се оказа, че не им стигна времето. Или не искат политически да го направят, или – което е по-опасното – вече сме загубили военно-научен капацитет в Българската армия и Министерството на отбраната
. Водещ: Сега обаче новият служебен министър говори за превъоръжаване на армията за 1 милиард лева. Това удовлетворява ли ви?
 Михо Михов: Такова превъоръжаване изведнъж няма да стане. Аз познавам лично сегашния служебен министър. Изненадва ме факта, че той категорично отказа в областта на военното строителство създаването на батальон в Северозападна България и особено това, че отново ще правим научни оценки, разработки, втора, трета „Бяла книга“. В края на краищата, имаме много малочислена армия, но тя поне трябва да бъде боеспособна и в никакъв случай да не се отива към ньойските параметри. А 1 милиард кой ще ги даде веднага? Все пак трябва да има подготовка и към обществото и тогава, когато има изградени боеспособни съединения в трите вида въоръжени сили и се вдигне авторитета на командващите на видовете въоръжени сили.
 Водещ: Едва ли това може да стане в ограниченото време на служебното правителство. Михо Михов: Да, не му е работата за това. Аз мисля, че след тези промени в Министерството на отбраната, които са и кадрови, трябва да се наблегне на социалната осигуреност, на баланса между бюджета и подготовката на войници, сержанти и офицери и да се въведе едно спокойствие по време на изборите, което да гарантира, както се казва, иносказателно българския размисъл за ново правителство и нов парламент.
 Водещ: Пак в същия дух за лидерите, за които говорим, вашият лидер на партията Георги Първанов – съжалявам, че само него ви цитирам, но това изглежда важно за изясняване – каза всички досегашни лидери да отстъпят и да не се кандидатират за следващото управление. Това изглежда директно насочено към Борисов. Бяха изказани и други съображения, да кажем на Реформаторския блок, че Борисов не следва да повтаря мандата си като министър-председател. Вие лично какво мислите?
Михо Михов: Аз мисля, че лидерите на партии трябва да постъпят така, както президентът Първанов – те действително да не участват като водачи на листи. Много от тях са се изказвали много лошо и дори обидно към нашия парламент. Учудвам се на техните способности по отношение на капацитета. Да си помислим само как лидерът на БСП Станишев беше лидер на партията, води парламентарната група, води правителство – ама това са свръхчовешки способности. Дайте да изградим първо партиите по най-демократичния начин, да забравим този централизъм и че ние сме /…/ навсякъде. Това наистина пречи на българина да повярва в неговите способности.
 Водещ: Но защо конкретно има страхове от това Борисов да повтори мандата си като министър-председател?
 Михо Михов: Аз не вярвам президентът Първанов и ръководството на партия АБВ да имат страх, нито пък имат страхопочитание, но считат, че в международен план и във вътрешен план фигурата на Бойко Борисов е забележимо респектираща, но тя не е докрай продуктивна за благосъстоянието на държавата. И аз се познава с него от годините, когато той беше главен секретар, а аз – началник на Генералния щаб. Не сме беседвали по политически въпроси. Той, както се вижда, израсна в партийно-политически план, но в държавен, управленчески план нещата се постигат благодарение на лозунга, а именно „съединение“ – то прави силата. Не би следвало една личност да представлява цялата сила. Водещ: Съединение с кого?
Михо Михов: Съединение на капацитета на държавата. Във всички случаи, това, което виждаме в парламента – като противоборство, като напускане на залата, в никакъв случай не означава, че ние водим нашето си общество към забележимо и незаобиколимо общество на Балканите, в Европа и в света. Как ще се възроди тази нация, за която АБВ претендира? Именно разширеното възпроизводство на нацията, и физически, и умствено, може да доведе до просперитет. Кой ни счита нас за важни в Европейския съюз, след като от 20 години пледираме за паневропейския коридор №8, който свързва Велика България от Адриатическо море, от Дурас, до Бургас, Варна, Черно море? Това са нещата, които нашите деди и прабългарите са ги завещали, а ние не можем в съюза да прокараме тази интеграционна връзка с Централна Европа.
 Водещ: Виждам, че много сте се увлекли по тези символи от древността.
Михо Михов: Може би трябва да прекратя, но реалните неща, тъй като не съм откъснат от селския живот – и в момента се намирам в моето родно село и на моята съпруга – подсказва, че хората са обезверени и като че ли вървят към тези избори доста инертно, без много разсъждения. Никой не чете платформи и програми, а там все пак колективен ум ги е създал. За партия АБВ беше казано – нейната платформа е обсъждана. Има чудесна анкета, има три цели, които са подплатени с 11 до 12 задачи, за да бъдат реализирани. И аз, с риск да ви опонирам, именно АБВ с думичката „възраждане“ би следвало да търси тези корени и тази нравственост.
 Водещ: Когато неволно споменахте думата „съединение“, питам се в кои години вие работихте с Борисов заедно, кои години бяха тези?
Михо Михов: 2000 и 2001 г., когато дойде НДСВ на власт. 2001 до 2002 г. – това беше моята последна година в Българската армия. 2002 г. поради изтичане на мандата ми, аз напуснах. Една година бяхме в тази среда.
Водещ: И какво запомнихте от това време?
 Михо Михов: От това време запомних, че се внесе едно спокойствие и равновесие в обществото. Може би по силата на месианството и на голямата вяра за 800 дни. Но във всички случаи 2000-2001 г. – това е границата на два века – беше мобилизираща за българския дух по предстоящото членство в НАТО, Европейския съюз и прочее неща, които обладаха средните генерации и средните поколения, тези,  които дойдоха отвън да оправят България. Но както се вижда, нито се върнаха там като големи капацитети, нито тук оправиха докрай нещата.
 Водещ: Не следва ли горчиво да се съжалявам за този унес, за тези заблуди по това време, защото…
 Михо Михов: Абсолютно споделям с вас, че горчиво съжаляваме за това месианство. Някак си и в момента вървим към това месианство. Не може. Една проста аналогия: ние в момента говорим, че сме съюзници с НАТО, страните от Европейския съюз, но на практика в реалния живот ни сме нети с тези, нито с онези – нещо като след 9 септември. Дайте действително да направим един нов „Отечествен фронт“, да намерим умните хора, но в никакъв случай да не допуснем еднопартийно управление и възвръщане на Член 1 от старата Конституция. А ние като че ли това искаме, като че ли към това вървим на тези избори.
 Водещ: Поне някои ни призовават.
Михо Михов: Да, да, много сте права, че дори в международен план като че ли политическата целесъобразност се надгражда над разума на гражданите.
 Водещ: По-скоро в момента има противодействие и е интересно какво ще стане по-нататък, заради тези противоречиви тенденции, които се вписват в българската съдба. Михо Михов: О, наистина съдбата не може да я възприемем като предопределена. Аз си мисля какво бих говорил на избирателите в Ямболския и Бургаския многомандатен район, където водя листата. Хората биха задавали точно тези не толкова философски, а житейски въпроси за нашата съдба и бъдеще.
Print Friendly
FacebookСподели