111 военни са по границите ни с Турция, Гърция и Македония

news.bg © ЕПА/БГНЕС Мигранти на магистралата край Одрин 111 военни има в момента по границите ни с Турция, Гърция и Македония. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред БиТиВи....
| Източник: NEWS.BG

news.bg
турция, полиция, бежанци, граница, одри© ЕПА/БГНЕС

Мигранти на магистралата край Одрин

111 военни има в момента по границите ни с Турция, Гърция и Македония. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред БиТиВи. Той подчерта, че ако се наложи до няколко часа може да бъдат изпратени 1000.

Армията трябва да е на границата, категоричен Румен Петков
Още…

Припомняме, на извънреден брифинг в четвъртък бе обявено, че по разпореждане на премиера армията започва военна операция по южната граница, състояща се от изпращане на армейски части за подпомагане на гранична полиция. На следващия ден в парламента военният министър коментира, че 130 военни със съответната техника вече са на границите ни. Само няколко часа по-късно обаче премиерът Бойко Борисов обяви пред журналисти във Варна, че не е пращал армията по границата, защото преценили, че не е нужно.

Военният министър отбеляза, че военните по границата ни имат оръжие, но имат и ясни инструкции, че могат да използват сила само в случай на неизбежна отбрана. Той отчете, че за изминалото денонощие 300 имигранти са опитали да влязат в страната ни и не са допуснати, а 100 души са били задържани. Това е съвсем прилично, уточни Ненчев.

Николай Ненчев намира за обезпокоителни статистическите данни, че на всеки пет бежанци само един е сириец. Те показвали, че има много икономически имигранти. Сред тях можели да се промъкнат и терористи.

Министърът отбеляза, че в тази ситуация трябва да има засилен пропускателен режим. Били изпратени арабисти от служба „Военна информация“, които можели да преценят кой откъде идва. Засега нямало информация за преминали на наша територия терористи.

По думите на военния министър, правителството се готви от края на миналата година за тази криза с бежанския поток. Именно добрата и навременна подготовка били причина да се справяме добре в тази ситуация.

Представяте ли си какво щеше да стане, ако беше на власт още кабинетът „Орешарски“ и жандармерията и полицията бяха около Народното събрание“, попита Ненчев.

По повод мнението на президента Плевнелиев, че армията на границата ще бъде дипломатически скандал, военният министър коментира, че те изпращат армията, за да осигурят логистична поддръжка. Ние оказваме логистична подкрепа и подкрепа на МВР, и в частност на Гранична полиция. Не би следвало да има дипломатически скандал, защото ние имаме различни функции, обясни той.

Print Friendly
FacebookСподели