„Свобода или ГЕРБ”, призова Станишев

Диляна Панайотова © БГНЕС Настанало е време разделно, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред членовете на Националния съвет, събрали се на съботно заседание. Според него дошло е времето, когато всички...
| Източник: News.bg

Диляна Панайотова

станишев пленум бсп сергей станишев© БГНЕС

Настанало е време разделно, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред членовете на Националния съвет, събрали се на съботно заседание.

Според него дошло е времето, когато всички хора трябва да направят избор – дали покорно да приемат властта на ГЕРБ, илида бъдат свободни.
Дали да са хора, а не кученца, на които, когато са послушни, да им хвърлят пържолки.

Готов ли е всеки един от нас да си сложи главата в торбата заради България, попита той и заръча на червените: „Да се хващаме на работа и да не губим време“.

Станишев изрази притесненията си за състоянието на страната. „Държавността е в разпад, икономиката е в абсолютната точка на замръзване, България е държава, ограбена от ГЕРБ„, изтъкна той.

България се превърна в страна, в която е трудно дори да си гербер, категоричен е Сергей Станишев. Соцлидерът за пореден път изрази притеснението си от начина, по който биха се провели следващите парламентарни избори, като според него за изборите ГЕРБ ще заложат на манипулации.

Той призова социалистите да са активни, динамични и последователни в своята опозиционност и благодари на всички червени депутати, проявили се във вчерашния парламентарен контрол.

Сергей Станишев също така се похвали и с доверието, което има БСП навън. „В Европа правителството на Бойко Борисов все повече губи доверие„, изтъкна той. Според него страната ни се възприема като екзотична страна, която няма нищо общо с европейските идеи.

Станишев се закани, ако спечели изборите за президент на ПЕС,да впрегне евросоциалисти да наблюдават провеждането на избори 2013 у нас и да се противодейства по този начин на изборните безобразия на ГЕРБ.

„Да не си мислят ГЕРБ, че живеят в османската империя“, закани се Сергей Станишев и подчерта, че БСП няма да допусне следващите избори да са копие на изборите, описани от Алеко Константинов в „Бай Ганьо прави избори“.

Соцлидерът сподели със съпартийците си и случка от вчера. На летището в Лондон той срещнал свой познат, който живее и работи в чужбина, човекът го попитал какво се случва в България.

Станишев му обяснил за раждането на поредицата вицове за Бойко Борисов и ГЕРБ, човекът се засмял и казал: „Много хубави вицове, значи гражданското общество е живо“.

Станишев разказал на човека и за това, че страната може да загуби 350 милиона евро по програмата за развитие на селските райони и за малкото проценти усвоени европари. Социалистът казал още на човека, че реакцията на правителството на тази ситуация е или „Вземаме мерки“, или „Общините са виновни, ще ги санкционираме“.

„Споделих му и за големите международни бисери, които сътвориха управляващите“, каза още Станишев, уточнявайки, че е разказвал на сънародника си затова, че Дянков ще „пляска руснаците“ и че холандците го дразнели, затова, че ни спирали за Шенген.

Човекът ме гледа все едно съм паднал от луната, обясни Станишев реакцията на нашия сънародник.

Обрисуването на ситуацията в България не спряло дотук. Станишев разказал и за това как българският мин.-председател Бойко Борисов обвинил Русия във вероломство и заплашил руския президент Владимир Путин в трудни разговори.

Българинът се заливал от смях, Станишев също се посмял, но в един момент смехът му секнал. Помислил си: „Ето, той идва за няколко дни в България и ще се върне на работното си място. Ами ние, които оставаме в България?“.

Затова Сергей Станишев заръча на социалистите да бъдатактивни в работата си за постигането на партийните цели.

Print Friendly
FacebookСподели