„Открий България“, призоваваме германците

| Източник:

news.bg
беласица,планина© google

Поставяме началото на иновативна комуникационна кампания „България – открий и сподели“ в Германия, която има за цел да позиционира страната ни като атрактивна туристическа дестинация. Това обяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на пресконференцията на България, която се проведе в рамките на Международното туристическо изложение ITB Берлин. На събитието присъства и посланикът на страната ни в Германия Ради Найденов, съобщават от Министерство на икономиката и енергетиката.

Комуникационната кампания включва реклама в медии – електронни и онлайн платформи, печатни, както и външна реклама. Разчитаме и на директните контакти – съвместни срещи с туроператори. Проектът на рекламната кампания ще бъде финансиран от ОП „Регионално развитие“.

Пресконференцията бе разделена на два панела – „Открий“ и „Сподели“. Туризмът се превръща в структуроопределяща индустрия за икономиката на страната ни. Само за по-малко от година секторът от 13.6% достигна до 16.5% от БВП на страната. Зам.-министърът даде за пример положителната прогноза на известните финансови анализатори от корпорация „Стенли Морган“, която показва, че до близките няколко години туризмът ще генерира 18% от БВП на България.

У нас се наблюдава едно интересно съотношение – местното население е с численост 6,9 млн. души, а чуждестранните ни гости са близо 7.2 млн. Тази тенденция очертава към 2020 г. България да бъде посетена от 9,5 млн. чуждестранни туристи, категоричен бе Бранимир Ботев.

България традиционно е позната на германския пазар като морска дестинация - страна на слънцето и топлото море. Аз бих искал да ви запозная и с потенциала, който имат други туристически продукти – минералните води, балнео- и СПА профилактиката, българските зимни ски курорти и богатото културно-историческо наследство, каза още зам.-министърът.

Все повече продукти като уелнес и СПА, както и планинският туризъм, ще увеличават чуждестранните посещения. Потенциалът на България в това отношение е изключително голям. С великолепни възможности за развитие на туризма са и българските ски курорти. Според анализа на най-добрия експерт на зимни курорти Лорън Ванат България има възможност да увеличи около 4.5 пъти своите зимни туристи, достигайки 2.5 млн. на година.

Не по-малък е потенциалът ни в концентрацията на термални минерални извори. България притежава 650 находища с минерални води и над 2 000 извора. Регламент 20/11/24 от октомври 2013 г. позволява всяка страна от ЕС да изпраща за профилактика и рехабилитация своите граждани в друга страна-членка, което се поема от здравната каса. Вече има инициирани разговори от българска страна със застрахователни компании от Германия, които искат да проучат тази възможност.

Като друг стимул за развитието на туризма в България зам.-министър Бранимир Ботев посочи богатото ни културно-историческо наследство и в частност тракийската цивилизация. Настоящото правителство на България е ориентирано към проактивна политика и стимулиране на инвеститорите в туризма у нас. Вече има заявени инвестиционни намерения от сериозни инвеститори от Европа и Азия, посочи още Ботев.

Print Friendly
FacebookСподели