„Белене” ще работи 100 години и ще се изплати за 15

  Спас Стамболски   АЕЦ „Белене“ ще работи 100 години и ще осигури енергия на България през следващия век. Това заяви депутатът от парламентарната група на коалиция за България Петър...
| Източник: News.bg

 

Спас Стамболски
 

АЕЦ „Белене“ ще работи 100 години и ще осигури енергия на България през следващия век. Това заяви депутатът от парламентарната група на коалиция за България Петър Димитров по време на проведена кръгла маса, организирана от инициативния комитет в подкрепа на изграждането на АЕЦ „Белене“.

Припомняме, остават 10 дни до референдума за ядрената енергетика.

На форума присъстваха още червеният депутат Румен Овчаров, лидерите на Атака и ВМРО Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, представители на инициативния комитет и експерти.

По думите на Петър Димитров, АЕЦ „Белене“ ще се изплати за 15 години и след това тя ще успее да генерира една много добра печалба.
По думите на бившия икономически и енергиен министър цената на тока, произвеждан от АЕЦ „Белене“ ще бъде малко над 8 стотинки и че това е близо два пъти по-евтино от цената, която плаща българинът за произвежданата електроенергия от американските ТЕЦ „Марица“ 1 и ТЕЦ „Марица Изток“ 3.

АЕЦ „Белене“ е единственото решение за енергийната независимост и сигурност на България, защото централата ще произвежда евтина електроенергия и в близко бъдеще няма да има друга алтернатива, която едновременно да е икономически изгодна и екологично безопасна.
Според Димитров дори и в Черно море да бъдат открити залежи на природен газ, той няма да успее да покрие енергийните нужди на страната за повече от 2-3 години.

Румен Овчаров заяви от своя страна, че възобновяемите енергийни източници не могат да бъдат алтернатива, защото те произвеждат скъпа електроенергия. Освен това електроцентралите, произвеждащи ток от слънцето, могат да бъдат оперативни 1500 часа годишно. Вятърните електроцентрали могат да бъдат оперативни 2500 часа годишно, а годината има общо 8400 часа.
Какво правим през цялото това останало време, попита риторично Овчаров.

Той призова българите да не се поддават на манипулациите на управляващите относно неизгодността на проекта и да видят кой също е срещу изграждането на тази електроцентрала – Иван Костов и Меглена Кунева, които „успешно“ затвориха първите блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Румен Овчаров отново постави въпроса и за цената на АЕЦ „Белене“, която дори в ситуацията ще струва не повече от 5,130 млрд. евро, което далеч се различава от непрекъснато променящите се прогнози на правителството, които достигат до 35 млрд. лева.

Той отново посочи, че германската компания RWE, която имаше намерение да участва в проекта не си е тръгнала сама, а е била изгонена от съзнателните усилия на премиера Борисов и министрите Дянков и Трайков.

Волен Сидеров, който също взе участие в дискусията заяви, че нито един български патриот не може да се противопостави на АЕЦ „Белене“. Сидеров също посочи ролята на АЕЦ „Белене“ за енергийната независимост на България и подчерта, че чрез изграждането на централата на България няма да се налага да внася ток от Турция или Румъния.

Сидеров посочи, че Yes, man“-щината на управляващите спрямо някои световни сили трябва да бъде победена.

В тази връзка бившият заместник-министър на икономиката Явор Куюмджиев заяви, че всеки глас за новата ядрена елeктроцентрала е глас срещу премиера Бойко Борисов.

Print Friendly
FacebookСподели